Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Mijić

Izbor Dubravke Vrgoč za intendanticu Zajca je loše režirana politička farsa

Marko Lukunic/PIXSELL
17.01.2024.
u 16:09

Bivši član Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca, koji je na svoje mjesto dao neopozivu ostavku, otkrio je pozadinu izbora Dubravke Vrgoč za intendanticu tog kazališta

Nakon što se Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca našlo pred zidom u izboru za intendanta s dva glasa za Dražena Siriščevića, dva za Dubravku Vrgoč i jednim suzdržanim, odluka je pala na riječkog gradonačelnika Marka Filipovića. On je pak novom intendanticom Zajca imenovao Dubravku Vrgoč koja na dužnost treba stupiti 1. siječnja 2025. godine.

Nedugo potom, oglasio se novinar Branko Mijić, kazavši kako je odabir Dubravke Vrgoč tek politički izrežirana farsa, zbog čega je i dao neopozivu ostavku na svoje mjesto u Kazališnom vijeću, a sve je otkrio u intervjuu za riječki Artkvart. 

Podsjećamo, na natječaj za intendanta riječkog HNK, koji je trajao od 16. studenog do 15. prosinca 2023. godine, prijave poslalo četvero kandidata - Michael Capasso, Dražen Siriščević, Ana Vilenica i Dubravka Vrgoč. Budući da prijava Michaela Capassa nije sadržavala potreban četverogodišnji program rada Kazališta, nije ušla u razmatranje.

Mijić tvrdi kako se Kazališno vijeće sastalo 27. prosinca te je na sastanku on dao glas Draženu Siriščeviću, a to je učinio i Romeo Drucker. Predstavnici zaposlenika i umjetnika Kazališta, Manuela Paladin Šabanović i Krešimir Škunca svoj su glas tada dali Ani Vilenici, a Aleksandar Mijatović, konzultiran telefonski, rekao je da on svoj glas nije dao niti jednome od kandidata. Prvobitna odluka bila je i da se na intervju pozove samo dvoje kandidata koji su dobili po dva glasa, dakle Siriščevića i Vilenicu, no zatim je Vijeće na prijedlog Aleksandra Mijatovića i Grada Rijeke pristalo da se to omogući i Dubravki Vrgoč.

Značilo bi to da u prvom krugu glasovanja, novoizabrana intendantica Vrgoč nije dobila niti jedan glas, a poziv koji su joj uputili za intervju, prema Mijićevim riječima, bio je gesta za koju je vjerovao da će otkloniti bilo kakvu mogućnost da ih se prozove za neravnopravni tretman kandidata. Međutim, kako tvrdi, uslijedili su politički pritisci na Kazališno vijeće, najprije od strane pročelnice za kulturu Ive Erceg koja ih je pozvala na sastanak zbog "ustanovljenog problema i novonastale situacije", a zatim i zamjenice gradonačelnika Sandra Krpan. Kao argument protiv odabira Dražena Siriščevića, Krpan navela je kako im je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dostavio neke bitne informacije o tome da se zbog navodnih Siriščevićevih financijskih malverzacija vodi sudski spor. 

- Rekao sam da je takva informacija prisutna i dostupna u javnom prostoru, ali da mi nije jasno kako oni mogu ocjenjivati i vrednovati kandidate budući da nisu vidjeli programe, ili ih, barem u to vrijeme, nisu smjeli vidjeti, jer su oni bili dostupni samo članovima KV-a. Još uvijek mi nije jasno kako su to navodne financijske malverzacije učinile Dražena Siriščevića nepodobnim kandidatom za intendanta, a nikome nisu smetale prije devet mjeseci kada je imenovan ravnateljem Opere u tom istom Kazalištu!? U čemu je razlika između funkcije ravnatelja i intendanta ako je kriminal u pitanju? Sat vremena uoči intervjua s kandidatima, na sastanku u uredu zamjenice gradonačelnika Sandra Krpan priznala je kako je već ranije razgovarala s Draženom Siriščevićem te kako oni ne bi imali ništa protiv da on ostane ravnatelj Opere, za pretpostaviti je, u slučaju da povuče svoju kandidaturu za intendanta! Ali, članovi KV-a ne biraju ravnatelje pojedinih ansambala već daju svoje mišljenje o programima kandidata za intendanta! I tada je postalo jasno što su to za osnivača 'ustanovljeni problem' i 'novonastala situacija' - otkrio je Branko Mijić za Artkvart, navodeći da je nakon toga troje vijećnika promijenilo mišljenje. 

Romeo Drucker i on ostali su pri glasu za Siriščevića, Manuela Paladin Šabanović i Aleksandar Mijatović glasali su za Vrgoč, ovog puta suzdržan je ostao Krešimir Škunca, a Ana Vilenica nije dobila niti jedan glas. 

- Takvo svođenje Kazališnog vijeća na smokvin list, na paravan za donošenje unaprijed donesenih političkih odluka, dakle manipulacija nama, članovima KV-a, kao ukrasom demokracije za izbor intendanta čije ime je već unaprijed određeno, uistinu je politička farsa, doduše jako loše režirana - zaključio je Mijić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije