Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodni projekt

Studenti glume koji bi mogli 'glumiti' i telefonski imenik

09.09.2015., Zagreb - Na Sceni ADU - F22, izvedena je predstava Kapital koju je redatelj Ivica Buljan postavio sa studentima glume.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
11.09.2015.
u 16:01

Vrijednost projekta je i u tome što pokazuje različite glumačke senzibilitete koji svi odreda na scenu donose nevjerojatnu energiju

"Ovo nije kazališna predstava", rekao je redatelj Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK Zagreb, predstavljajući publici mlade glumce iz Francuske, Italije, Portugala, Belgije, Hrvatske i Slovenije s kojima je u sklopu projekta l'Ecole des Maîtres realizirao projekt "Kapital", premijerno predstavljen na sceni F22 zagrebačke ADU. I doista, vidjeli smo performans koji je trajao više od tri sata i u čijem je središtu postavljeno dobro, staro glumačko umijeće.

Projekt l'Ecole des Maîtres već 24 godine okuplja mlade glumce (od 24 do 34 godine), prenoseći im znanje učitelja. Buljan kaže da je "Kapital" projekt u kojem je on od učenika postao učitelj, a tu istinsku paradu nadasve različitih glumačkih senzibiliteta koji svi odreda na scenu donose nevjerojatnu energiju satkao je oko djela francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja "Kapital u 21. stoljeću".

No, priča o novcu, opstanku, globalnim tokovima kapitala, ali i siromaštvu, na trenutke je nadasve cinična, ali cijelo vrijeme vrlo zabavna. Nadasve složene ekonomske pojmove (govoreći engleskim, talijanskim i hrvatskim jezikom i služeći se svim alatima glumačkog posla) ovi ljudi čine savršeno razumljivim te ih svatko u publici jasno osjeća na vlastitoj koži i na vlastitom novčaniku.

Oni čak i doslovno glume kapital, izuzetno se trude objasniti principe koje Piketty razlaže u svojoj knjizi, a u igru uvlače i samu publiku koja se u jednom trenutku podijeli na nižu i srednju klasu, dok samo jedan sretnik – onaj povlašteni – s glumicom na sceni pije pjenušac. Nakon svega jasno je da su pred nama glumci koji bi mogli "glumiti" i telefonski imenik, oni koji čak i sitnim improvizacijama stvorenima na licu mjesta dokazuju svoj nevjerojatni potencijal, ali i glumačku odvažnost za koju se gledatelj nužno zapita kamo (i zašto) nestane kada se zaredaju profesionalne uloge.

U vrijednom "Kapitalu", uz samog Ivicu Buljana, hrvatske su uzdanice bili studenti glume Akademije dramske umjetnosti Luca Anić, Ivan Colarić, Silvio Mumelaš i Petra Svrtan, koji su se dokazali ravnopravnim partnerima svojim stranim kolegama.

 

Komentara 3

IV
IvanXXIII.
07:21 12.09.2015.

Samo, gospodo, vi zaboravljate da se danas više nitko ne služi telefonskim imenikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije