Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam knjiga

Ivana Sajko, Ferić, Popović i Janeš putuju na sajam u Frankfurt

zoran ferić u frankfurtu
anto magzan/pixell
03.10.2012.
u 16:22

Ivana Sajko, Franjo Janeš, Edo Popović i Zoran Ferić hrvatski su pisci koji će nastupiti na predstojećem sajmu knjiga u Frankfurtu. Njima će se u Njemačkoj pridružiti i Marica Bodrožić. Koordinatorica je programa Alida Bremer

Iako se na javni natječaj za organiziranje hrvatskog nastupa na Frankfurtskom sajmu knjiga nije javio nitko, Hrvatska će na najvećem sajmu na svijetu imati i štand i program. Zapravo, imati će čak dva štanda jer je na šezdeset četvornih metara zakupljenog prostora direktor Međunarodnog odjela Frankfurtskog sajma Tobias Voss besplatno ustupio još 60 četvornih metara i to još u siječnju kad je boravio u Zagrebu. Za program se pobrinula i to volonterski voditeljica Tradukija Alida Bremer koja je u Frankfurt odlučila povesti Ivanu Sajko, Zorana Ferića, Edu Popovića i Franju Janeša, dok će im se na sajmu priključiti i njemačka spisateljica hrvatskih korijena Marica Bodrožić. Domaćica je hrvatskog štanda Jasna Kovačević, dobri duh zagrebačke Knjižnice Bogdana Ogrizovića, a na štandu će biti održane i dvije radionice za izdavače iz jugoistočne Europe sa zanimljivim, mahom njemačkim predavačima. No, Edo Popović dobio je i polusatni termin za intervju na televiziji 3sat. U programu Open books, koji se održava izvan sajma i u koji je teško ući, bit će čitani odlomci iz Popovićevih i Ferićevih novih njemačkih prijevoda

Alida Bremer istaknula je i da će Frankfurt ove godine biti u znaku hrvatske književnice Dubravke Ugrešić koja će 11. listopada primiti prestižnu nagradu za esej Jean Améry, vrijednu 12.000 eura. – Dubravka Ugrešić nije u našem programu, jer znamo da nerado sudjeluje u nacionalnim programima, ali sam joj čestitala na važnoj nagradi – rekla je Alida Bremer. Napomenula je da osim hrvatskog štanda od 120 četvornih metara, i neki drugi hrvatski nakladnici, poput Seida Serdarevića iz Frakture, imaju svoje štandove te da će gošća Frankfurta uz potporu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova biti i nakladnica Simona Goldstein iz Antibarbarusa. A tu je i štand koji je osmislio Kašmir Huseinović i koji promiče hrvatsku dječju knjigu koja je već godinama ponajbolji hrvatski izvozni knjiški proizvod. I taj je štand podržalo Ministarstvo kulture.

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević istaknuo je da će državu Frankfurt i ove godine stajati nekih 400.000 kuna, (samo najam štanda stoji 200.000 kuna, a za program je uloženo 75.000 kuna) te da će sljedeće godine organizator hrvatskih nastupa na sajmovima biti odabran javnim natječajem. No, ti bi javni natječaji trebali biti raspisani na vrijeme kako bi zainteresirani mogli u miru osmisliti program. Alida Bremer predložila je da se na natječajima traži organizator i to za tri godine unaprijed kako bi se ovaj posao lakše planirao. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Neven Antičević istaknuo je da je hrvatski program u Frankfurtu izvrstan, ali i da će na hrvatskom štandu nastupiti najmanji broj hrvatskih nakladnika do sada.

– Prijavila su se 32 nakladnika čiji će naslovi biti izloženi tematski. Hrvatsko je izdavaštvo na izdisaju, sada nam je stvarno frka, a od 1. siječnja bit će uveden i PDV na knjigu i to, kako se nagađa, od pet posto. Mislim da ćemo ove godine u Frankfurtu kupiti najmanji broj naslova, ali da će se prodati više naših knjiga – istaknuo je Antičević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije