Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ivan Picelj autor je 15. dionice 'Bijele ceste' u Dubrovi kod Labina

Piceljev rad nastavlja se na prošlogodišnju kiparsku intervenciju akademskog slikara Eugena Kokota.
09. kolovoza 2010. u 15:40 0 komentara 14 prikaza
'kultura...zagreb...15.04.2004. ivan picelj foto: goran stanzl'
Foto: 'goran stanzl'

Istaknuti hrvatski grafičar, slikar i dizajner Ivan Picelj daje ovih dana svoj autorski pečat u crno-bijelom kamenu u Parku skulptura Dubrova kraj Labina. Svojevrsnim mozaikom položenim na put, Picelj će se pridružiti velikoj umjetničkoj obitelji od osamdesetak sudionika Mediteranskoga kiparskog simpozija koji su svoja djela u kamenu ostavili u jednom od najvećih hrvatskih "muzeja na otvorenom" koji je prije gotovo četiri desetljeća utemeljio labinski kipar i pedagog Josip Diminić. Prema riječima Gorke Ostojić Cvajner, predsjednice Mediteranskoga kiparskog simpozija, Piceljeva "Bijela cesta" u negativu "egzaktan je, minuciozan, maestralno ritmiziran suodnos crnih i bijelih polja s mjerom matematičke egzaktnosti. U gigantiziranoj formi polegnute slike Picelj je dosegnuo harmoniju višega, duhovnog reda".  

"Bijela cesta" jedinstveni je projekt u Dubrovi po tome što je na mjestu stare prašnjave kamenite ceste Josip Diminić zamislio 1997. jedinstveni rad sastavljen od niza autorskih rukopisa naših slikara i kipara. Dosad je dovršeno čak 14 dionica od kojih je svaka dugačka 25 metara, a cijela će ravna traka u konačnici biti dugačka 850 metara. Na početku "Bijele ceste" rad je Ivana Briskog. Slijedi dionica autorskog rada Dore Kovačević, Nikole Džaje, Quintina Bassanija, Zdravka Milića, Peruška Bogdanića, Mojce Smerdu, Dušana Džamonje, Ede Murtića, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Šime Perića, Ante Rašića, a Piceljev rad nastavlja se na prošlogodišnju kiparsku intervenciju akademskog slikara Eugena Kokota. Dovršetak Piceljeva mozaika i svečana predaja posjetiteljima nove kiparske atrakcije u Dubrovi očekuje se 10. rujna.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.