Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRADILI BISTE

'Sad tek shvaćam zašto nam je profesor rekao da nisi kipar ako nisi radio Stepinca i Tuđmana'

Zagreb: Studenti ALU od gline modeliraju bl. Alojzija Stepinca
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
04.02.2017.
u 17:54

"Mladi kipari Zagreba" u jedan dan izradili dvije skulpture i dvije biste blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Prvo su Adrian Marok, Luka Krešimir Stipić, Petar Ćujo i Ivan Nestić danima gledali lice kardinala Alojzija Stepinca na starim fotografijama. Onda su raspravljali o njegovim karakterističnim crtama lica. Potom su nastojali što bolje proučiti njegov karakter. Sve kako bi ovi studenti Akademije likovnih umjetnosti, okupljeni u grupu “Mladi kipari Zagreba”, uspjeli u jednom danu u glini oblikovati dvije skulpture i dvije biste ovog blaženika.

Još traže lokaciju za muzej

Sva četvorica su, zajedno s predstavnicima Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, vikend u dvorištu katedrale provela realizirajući projekt “Stepinac u rukama mladih kipara”. Povod je nadolazeći blagdan Stepinčeva koji se obilježava 10. veljače. Sva četiri djela mladi će umjetnici pokloniti. Tri su odmah bila rezervirana, a kamo će ići četvrto, odlučili su korisnici Facebooka, koji su tijekom dana glasali na Fejs stranici Zagrebačke nadbiskupije. Jedan će rad tako ići u samostan časnih sestara Misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici, drugi će dati najstarijem svećeniku nadbiskupije, preč. Vladislavu Tomasu, koji će ove godine proslaviti 97. rođendan, a treći će ostati u prostorijama Zagrebačke nadbiskupije.

– Moguće da će postati dio Dijecezanskog muzeja, koji u svom fundusu broji 3000 predmeta, a koji je osnovao upravo kardinal Stepinac. Za njega još tražimo lokaciju – rekao je predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić. Crkvi sv. Nikole Tavelića na Kustošiji otići će četvrti rad, odlučili su to vjernici na Fejsu najvećim brojem komentara.

Željeli su pokazati što znaju

– Sad tek shvaćam zašto nam je profesor u Primijenjenoj rekao da nisi kipar ako nisi radio Stepinca i Tuđmana. Oblikovati kardinala iznimno je zahtjevno – rekao je Ivan Nestić, dok su ostala trojica dodala da je zadatak bio utoliko teži jer nisu radili po živom modelu. Dečkima je ovo tek prvi zajednički projekt, kao grupa oformili su se prošlo ljeto. Ovi Zagrepčani s Knežije, Kustošije, iz Brezovice i Dubrave htjeli su, kažu, tako pokazati što znaju.

>> Moguće je da su u Lepoglavi stavljali otrov u Stepinčevu hranu

Komentara 8

PR
prarvat
18:11 04.02.2017.

zato ja kažem da je michelangelo papak

MC
Mcrna
22:50 04.02.2017.

Svaka pohvala mladim umjetnicima

DJ
djakputnik
19:30 04.02.2017.

Meštrović je isto radio po narudžbi, ali ono su bile skulpture!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije