Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetskog kazališta

Ispred HNK Zagreb sagradit će golemo mitsko čudovište

07.09.2021.
u 11:27

Ovogodišnji program započinje spektaklom pred zgradom HNK Zagreb u nedjelju 12. rujna u 20 sati, tehnički zahtjevnom predstavom “Moby Dick” na koju su pozvani svi Zagrepčani, ali i gosti metropole

Festival svjetskog kazališta hrabro je zagazio u svoje devetnaesto izdanje, a ovogodišnji program započinje spektaklom koji će biti izveden pred zgradom HNK Zagreb u nedjelju 12. rujna u 20 sati, neobičnom i tehnički zahtjevnom predstavom na koju su pozvani svi Zagrepčani, ali i gosti metropole.

Teatro Dei Venti iz Modene izvest će “Mobyja Dicka” u koncepciji i režiji Stefana Tèa, nevjerojatni ulični spektakl u kojem glumci i tehničari na licu mjesta grade skulpturu mitskog čudovišta iz poznatog romana, te na taj, posve nov i drukčiji način pričaju dobro poznatu priču o borbi čovjeka s prirodom.

Nakon toga, 25. rujna na scenu HNK Zagreb stiže predstava “Obitelj” redatelja Miele Raua, belgijskog Nacionalnog teatra iz Genta. Vidjet ćemo tako predstavu na kojoj je Festival svjetskog kazališta zastao lani, nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila kazališna gostovanja u cijeloj Europi.

– Baš su lani planovi bili najambiciozniji jer smo ih vezali za hrvatsko predsjedanja Europskom unijom, ali smo prije nego što je sve stalo ipak uspjeli izvesti četiri predstave, tako da brojimo i tu sezonu festivala – kaže Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb, uz Ivicu Buljana osnivačica i ravnateljica Festivala.

A “Obitelj” je traumatična priča iz belgijske prošlosti, rekonstrukcija zadnjeg dana života obitelji koja je počinila kolektivno samoubojstvo. Rujanski dio festivala završava gostovanjem teatra Red Torch iz ruskog Novosibirska. Redatelj Timofej Kuljabin “Tri sestre” napravio je na znakovnom jeziku, a baš za tu predstavu Ivica Buljan kaže da je kazališno iskustvo koje se ne zaboravlja do kraja života. Za listopad su predviđene još dva festivalska gostovanja, naravno, ako to epidemiološka situacija dopusti.

U HNK Zagreb jučer su ravnatelji triju ansambala, predvođeni intendanticom, najavili i novu sezonu. Balet priprema tri nove premijera, Opera velike europske koprodukcije, ali i praizvedbu opere Berislava Šipuša “Posljednji intermezzo” koja, u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb, otvora novu opernu sezonu u Zagrebu.

Drama je pak cijele sezone u znaku žena, a na samom početku bit će izvedena drama “64” Tene Štivičić, koja progovara o problemima umjetne oplodnje. Slijedi dugoočekivana “Genijalna prijateljica”, a obje su predstave u rukama mladih redateljica; “64” režira Arija Rizvić, a “Genijalnu prijateljicu”, veliki literarni europski hit, koja je u Italiji dobila i svoju televizijsku verziju, Marina Pejnović.

No, kako je korona još s nama u HNK Zagreb kažu da imaju A, B, C... varijantu razvoja sezona, a sve kako bi kazalište i dalje bilo živo i puno publike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije