Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
James Canon&The Sinnersi ponovno u Zagrebu

Irskom pjesmom osvajao Hrvatsku, a njega osvojila Vlasta

14.12.2008.
u 19:54

Povod prvog dolaska u Zagreb za Jamesa Canona, sina Seana Canona iz grupe The Dubliners, bio je koncert Rolling Stonesa 1998. godine. Od tada je Hrvatsku posjetio dvadesetak puta pjevajući na Jadranu i u Zagrebu. Posljednji nastupi bili su na Zrinjevcu i u Routeu 66 tijekom obilježavanja Dana svetog Patrika.

- Proslave Svetog Patrika znaju biti bolje u Hrvatskoj nego u Engleskoj, pa volim biti ovdje. Tako je bilo i ove godine kada smo nastupali na Zrinjevcu. To nije bio prosječan koncert, već poseban - atmosfera je bila predobra.

Već godinu i pol ljubav prema Hrvatskoj postala je i ljubav prema djevojci Vlasti, tako da novi posjeti nisu uvijek glazbeni. Dolasci su mu proširili i poznavanje našeg jezika - iako su zasad to uglavnom nazivi hrane i pića. Za psovke nismo pitali.


Video: H. Felbar

Očevim stopama i notama
- Dublinersi su kroz godine skladali mnoštvo pjesama, pogotovo šezdesetih godina kada je glazba bila usko vezana uz prosvjede. Ta tradicija i dalje raste i obnavlja se - primjer je Sean McGowan koji pomaže popularizaciju i proširivanje irskoga glazbenog folklora - rekao je Canon. Iako je i sam pokušao pisati, bolje su mu zvučale tradicionalne pjesme, pa ih rado i često izvodi.

Značaj Dublinersa vidljiv je i u skladanju spomen-pjesme preminulom članu grupe, Ronnieju Drewu. Najveće okupljanje irskih glazbenika u jednom studiju dogodilo se u proljeće ove godine i nastala je "The Ballad of Ronnie Drew", a otpjevali su je U2, Shane MacGowan, Christy Moore, The Dubliners, Ronan Keating, Chris DeBurgh, Sinead O'Connor i mnogi drugi.

I dok Dublinersi privode kraju europsku turneju, irsku glazbu s ponekim iznenađenjem (Canon se priprema pjevati i na hrvatskom) možete poslušati na nastupu grupe "James Canon & the Sinners" u zagrebačkom Saxu, u ponedjeljak, 15. prosinca u 20 sati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije