Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genijalna prijateljica

Intrigantna ekranizacija književnog hita iz Italije

11.11.2018.
u 10:00

U kontekstu u kojem nitko ne očekuje da ženska djeca nastave svoje obrazovanje nakon osnovne škole Elena i Lila ) redovito pobjeđuju starije dječake na školskim natjecanjima

U zagrebačkom kinu Europa prikazana je prva epizoda “Genijalne prijateljice”, najnovije serije temeljene na književnom hitu Elene Ferrante (radi se o pseudonimu talijanske autorice čiji je pravi identitet nepoznat).

Radnja njezinih uspješnih romana prati cjeloživotni odnos dviju prijateljica odraslih u bijedi poslijeratne Italije, u kojoj se društvena interakcija velikim dijelom odvija dovikivanjem s balkona na balkon, svi znaju sve o svima, patrijarhat je snažan, a fizičko nasilje uvriježeni je način održavanja fragilne socijalne hijerarhije u napuljskoj četvrti u kojoj odrastaju talentirane Elena i Lila.

U kontekstu u kojem nitko ne očekuje da ženska djeca nastave svoje obrazovanje nakon osnovne škole Elena i Lila (igraju ih sjajne mlade Elisa del Genio i Ludovica Nasti) redovito pobjeđuju starije dječake na školskim natjecanjima, pri čemu je Elena omiljena, pristupačna djevojka, a Lila je neočekivano čudo od djeteta, sposobnija od svih vršnjaka, ali socijalno potpuno neprilagođena.

Njihovo neobično prijateljistvo, otkrivamo već u uvodnim kadrovima prve epizode, potrajat će do starosti, prateći sva društvena i politička previranja Europe u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. I dok vrlo intrigantna i obećavajuća “Genijalna prijateljica” redatelja Saveria Costanza i u izvršnoj produkciji Paola Sorrentina kreće na HBO-u, istodobno u knjižare kreće četvrti roman iz tog serijala, “Priča o izgubljenoj djevojčici” u prijevodu Ane Badurine i nakladi Profila koji će ga promovirati na Interliberu.

Lijepe su to vijesti, ali za kraj organizatorima projekcije u kinu Europa moramo uputiti i ozbiljnu kritiku jer u 2018. godini nedopustivo je na službenoj premijeri prikazati tzv. skriner, odnosno prirediti projekciju materijala s vodenim žigom koji jasno daje do znanja da se ne radi o kopiji za javno prikazivanje, već o onoj za internu uporabu. Takve videe povremeno možemo pronaći na piratskim web stranicama, ali zaista je presedan da ih gledamo u kinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije