Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura

'Interliber je prilika da direktnom prodajom dođemo do novca!'

12.11.2011., Zagrebacki velesajam, Zagreb - Ljubitelji knjiga na medjunarodnom sajmu knjiga i ucila Interliber.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/7
02.11.2014.
u 13:30

Ususret manifestaciji koju hrvatski izdavači očekuju kao ozebli sunce

Interliber za nas, a vjerujem i većinu izdavača, predstavlja najveći događaj u godini. To je prilika da se čitateljima predstave naša starija i najnovija izdanja, prilika da se nađemo s drugim izdavačima i razmijenimo iskustva, prilika za poslovne susrete s vlasnicima izdavačkih prava, s knjižničarima i knjižarima, ali i prilika da se nađemo s našim prevoditeljima, lektorima, tiskarima... Interliber je i prilika da direktnom prodajom naših knjiga dođemo do novca i platimo zaostale dugove jer su potpore sve slabije, knjižnice imaju sve manje novca, a većina knjižara prestala je plaćati račune – veli Kruno Jajetić, urednik i suvlasnik koprivničkog Šarenog dućana koji redovito ima štand u petom paviljonu Zagrebačkog velesajma. Za ovaj su Interliber, koji vrata otvara na Martinje 11. studenog, pripremili Matoševe "Domoljubne misli", roman "Melankolija života" Lászlá Krasznahorkaija i Fitzgeraldov roman "Posljednji filmski magnat". Iz uprave Zagrebačkog velesajma jamče da će i ove godine ulaz na Interliber biti slobodan te tvrde da je interes izlagača na lanjskom nivou. Ipak, neki nakladnici ni ove godine neće imati štand na Interliberu. Zašto?

– Preskupo nam je. Na sajmu bi knjige trebali prodavati po nižim cijenama, a to bi bilo ispod cijene proizvodnje. Razmišljamo o modelu zajedničkog nastupa s nekim drugim nakladnikom jer želimo biti prisutni na sajmu. A i nadamo se da ćemo do Interlibera tiskati knjigu "Rimski satiričari" – kaže Josip Božićević iz Edicija Božičević koje su objavile intrigantne knjige "Terensko istraživanje ukrajinskog seksa" i "Muzej zametnutih tajni" ukrajinske autorice Oksane Zabužko, koja dolazi na pulski sajam knjiga.

Školska knjiga i performans

Interliber neće proći bez Školske knjige, koja tradicionalno ima najsadržajniji program na sajmu. Svoju će produkciju izložiti u paviljonu 5 na štandu veličine 500 četvornih metara. Za sva nova izdanja vrijedit će sajamski popust od 20 posto, a pojedini stariji naslovi bit će sniženi i do 70 posto. Među brojnim događanjima na štandu važno je predstavljanje voluminozne knjige "Kronotop hrvatskog performansa – od Travelera do danas" Suzane Marjanić, drugog kola djela nobelovca Ive Andrića i četvrtog kola djela Ivana Aralice s novom zbirkom pripovijesti Koferče, ali i novim izdanjem autobiografskog romana "Život nastanjen sjenama". I Lumen na Interliber dolazi s desetak novih naslova, među kojima intrigira "Šuplji grad" Ransoma Riggsa, nastavak pustolovina započetih u "Domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu".

Nezaobilazna Fraktura za Interliber je pripremila autobiografiju Damira Zlatara Freya "Kristalni kardinal", knjigu sjećanja "Spašeni iz Zagreba" Paula Schreinera, roman prvijenac Ognjena Sviličića "Glava velike ribe", roman jednoga od ponajboljih poznavatelja života i djela Fausta Vrančića Omera Raka "Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina" i nove romane Ivane Šojat-Kuči "Jom Kipur" i Josipa Mlakića "Svježe obojeno" te knjigu proza Tatjane Gromača "Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti". Tu je i knjiga Amosa Oza "Prizori iz seoskog života", svjetski hit Joëla Dickera "Istina o Slučaju Harry Quebert" preveden na 32 jezika te posljednji dio trilogije Deborah Harkness "Knjiga života", koji će autorica predstaviti 10. studenog na tribini Razotkrivanje u Vip clubu. A na Interliber Fraktura, uz Deborah Harkness, dovodi i Freya, Sviličića, ali i Nevena Orhela, koji ima novi krimić "Iskra".

– Bit ćemo na Interliberu, na istoj poziciji kao prošle godine, u paviljonu 5 – potvrđuje nam Branko Čegec iz Meandar Medije. Za sajam su pripremili jedan od najvećih romana druge polovice 20. stoljeća i jedan od najznačajnijih francuskih romana uopće "Život način uporabe" Georgesa Pereca u prijevodu Vande Mikšić, ali i romane Murraya Baila "Putovanje", Emmanuelle Pagano "Adolescenti trogloditi", te prvi veliki izbor poezije Ingeborg Bachmann na hrvatskom pod naslovom "U oluji ruža", a u izboru i prijevodu Trude Stamać. Što se popusta tiče, na Meandrovu štandu oni će biti u rasponu od 20 posto za nove naslove do 80 posto za starija izdanja.

– Goste nećemo zvati jer nam se utope u vrlo skromnom medijskom praćenju događanja na Interliberu, A očekivanja? Hm? Očekivanja su da ljudi koji si tijekom godine ne mogu priuštiti knjigu to mogu barem uz enormne sajamske popuste, pa da knjige ipak budu u nečijim rukama, umjesto da trunu u skladištu – veli prekaljeni izdavački vuk Čegec.

VBZ će na Interliberu uskrsnuti svoj natječaj za najbolji roman godine, "težak" 100.000 kuna. Ime dobitnika vrijedne regionalne, dakle međunarodne nagrade, objelodanit će 11. studenog u Laubi, a roman će biti predstavljen 12. studenog na Interliberu.

– VBZ je ove godine dosad objavio više od 50 naslova, a do kraja godine otisnut ćemo ih još dvadesetak. To je oko 10 posto manje nego lani. Usprkos krizi, ne odustajemo od kvalitetne literature. Tako ćemo pred Interliber novi roman "Americanah" Chimamande Ngozi Adichie, kultni roman Paula Bowlesa "Sklonište od neba", prema kojem je snimljen film "Čaj u Sahari", te autobiografski tekst Aleksandra Hemona "Knjiga mojih života". Od domaće publicistike istaknuo bih novu knjigu Predraga Matvejevića "O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije" i memoarsku knjigu Zdenke Heršak "Nosili me vihori". Tu je i knjiga Neala Aschersona "Crno more", koja se ponajviše bavi burnom i složenom poviješću Krima i ukrajinskih stepa te hitovi od kojih živimo poput novih romana švedskih zvijezda kriminalističkih romana Camille Lackberg "Kamonorezac" i Jensa Lapidusa "Nemoj zajebat". VBZ ne odustaje ni od svoje pjesničke biblioteke, pa će u njoj izići nove knjige Mile Stojića i Ane Brnardić. Istina je da je izdavačka kriza sve pogubnija, knjižare se zatvaraju u gotovo tjednom ritmu, ali imamo dosta razloga i za zadovoljstvo jer smo obnovili natječaj za najbolji neobjavljeni roman, u biblioteci The best of Croatian Literature objavili smo novo kolo knjiga, a dobili smo i trogodišnju potporu EU za veliki projekt u sklopu kojeg ćemo objaviti 30 kapitalnih suvremenih romana iz svih država EU te dovesti njihove autore u Hrvatsku – ističe glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina.

Algoritam na Interliber dolazi s novom recesijskom kuharicom Jamieja Olivera "Štedite s Jamiejem", ali i romanom hvaljenog marokanskog spisatelja Tahara Ben Jellouna "O mojoj majci" te "Letom" srbijanskog prozaika Vladimira Arsenijevića.

Naklada Ljevak će za Interliber objaviti roman "Evanđelje po Mariji" irskog pisca Colma Toíbína koji će u prosincu gostovati u Zagrebu, a u ovom se romanu bavi Marijom kao umornom, skeptičnom i povrijeđenom ženom. Tu je i bestseler "Duša u plamenu" Johna Connollyja te "Darkmarket" Mishe Glennya u kojoj autor razotkriva šokantnu istinu o tome što se krije iza naših računala. Izdavač puno očekuje i od prvog krimića Drage Hedla "Izborna šutnja", čija se radnja odvija u Osijeku, nekoliko tjedana do parlamentarnih izbora... Svaka sličnost sa zbivanjima u današnjoj Hrvatskoj tu očito neće biti slučajna.

I Znanje za Interliber nudi atraktivne popuste, ali i nekoliko novih svjetskih bestselera poput skandinavskog trilera "Okus osvete" odličnog Jussi Adler-Olsena, psihološke triler-drame "Večera" nizozemskog autora Hermana Kocha i potresne priče temeljene na istinitim događajima "Agnesina ispovijed" australske spisateljice Hannah Kent.

Oceanmore na Interliber dolazi s reprintom Bena Goldacrea "Loše znanosti" koja će biti uparena s njegovim novim djelom "Loši lijekovi". Tridesetosmogodišnji doktor medicine Goldacre, inače i Guardianov kolumnist i pisac, specijalizirao se za razotkrivanje sumnjivih tvrdnji farmaceuta, novinara, profesionalnih PR manipulatora i šarlatana. "Loša znanost" zasjela je na prvo mjesto publicističkih top lista te je prodana u više od 400.000 primjeraka samo u Velikoj Britaniji, a prevedena je na 25 jezika. "Loši lijekovi" obračunavaju se s industrijom vrijednom 600 milijardi dolara, ističu u Oceanmoru.

Bogati program za Interliber najavljuje Profil. U šest dana održat će više od dvadeset predstavljanja knjiga. Program otvara čuvena glasnogovornica Carle del Ponte, buntovna Florence Hartmann knjigom "Zviždači". Drugi važni strani gost je F. William Engdahl, koji će na Velesajmu predstaviti knjigu "Uništite Kinu". Profil je pripremio i nekoliko knjiga s područja uvijek traženih knjiga o samopomoći, ali i autobiografiju Branislava Glumca "Cjediljka za perfekt", romane Rade Jarka "Yu puzzle" i Zorana Malkoča "Roki Raketa". Na Interliberu se očekuju Profilovi kurentni autori Mani Gotovac, Veljko Barbieri i Milko Valent, a iz Splita, iz kafića na Bačvicama u kojem marljivo zarađuje za život, dolazi kraljica ljubića Kate Mitchell. Puno se očekuje i od knjige Roberta Torrea "Prava istina o psihijatriji", studije "Kapital u 21. stoljeću" Thomasa Pikettya te biografije Angele Merkel iz pera Stefana Korneliusa. Profil će i ove godine imati poveći štand, onaj u petom paviljonu imat će 352 četvorna metra, a onaj u šestom šezdeset.

Rekorderi Mozaik knjiga

Mozaik knjiga ne odstupa od svojih domaćih uzdanica, književnika čije su knjige i ove godine među najposuđivanijim u županijskim knjižnicama kao što su to Pavao Pavličić, Sanja Pilić, Sanja Polak, Goran Tribuson... Nevjerojatno plodni akademik Pavličić uz krimić "Crveno pile" predstavit će i novi roman "Glasnik, vlasnik, hodočasnik". Tu je i svjetski hit Liliane Moriarty "Suprugova tajna", ali i "Bljakburger" Davida Walliamsa. Mozaik knjiga je, unatoč krizi, morao objaviti druga izdanja Tribusonova krimića "Susjed u nevolji" i prozne knjige Julijane Matanović "Na početku i na kraju bijaše kava", koja je već osvojila nagrade Gjalski i Ivana i Josipa Kozarca.

U vremenu kada se hrvatska knjižarska mreža urušila i kada se kupnja knjiga sve ozbiljnije seli u knjižare Tisak Medije, zagrebački Inteliber je doista "posljednja šansa" za hrvatsko izdavaštvo, ali i za osiromašene hrvatske ljubitelje književnosti.

 

Komentara 1

KO
Kora
22:46 02.11.2014.

Prošlo je doba velesajmova. Osim toga, na raznim trgovima razapeti šatori na kojima piše "sajam knjiga", a ima i zgodnih naslova - za 10 kn. Kome nije do noviteta nema razloga žuriti na Interliber, pogotovo jer na njemu više nema kulturnog muvinga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije