Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omar Sharif

Imao je mnoge, ali volio je samo jednu

omar sharif
Foto: Screenshot
1/2
13.07.2015.
u 21:00

Volio je život, ali kada je, Alzheimeru unatoč, shvatio da je Faten Hamama umrla, prestao je jesti, pao u depresiju. Čekao je smrt da je ponovno sretne

Iako se njegova smrt očekivala, svijet se ipak šokirao viješću o smrti glumačke legende Omara Sharifa, koji je u 84. godini umro od srčanog udara u bolnici u Kairu.

Jedini s Bliskog istoka

Bio je jedini glumac koji je uspio s Bliskog istoka stići do Hollywooda. Posljednjih nekoliko desetljeća proveo je u hotelima u Londonu i Parizu, da bi se na kraju vratio u Egipat. I tamo je živio u hotelu, bolovao od opake Alzheimerove bolesti, što je njegov sin Tarik prvi put objavio u svibnju ove godine, te završio usamljen u staračkom domu. Omar Sharif, rođen kao Michel Shalhoub, potječe iz vrlo bogate obitelji u Aleksandriji. Majka mu je bila Libanonka Claire, a otac Joseph bio je egipatski kopt te bogati trgovac drvima. Taj posao nije interesirao Omara koji se preselio u Kairo i otišao na studij matematike i fizike. Već se tada počeo baviti glumom što nije oduševilo njegova strogog oca. Zabranio mu je glumu, a u znak protesta Omar je tada razrezao vene. Priznao je da se nije namjeravao ubiti, nego samo pokazati koliko mu je stalo do glume. Spletom okolnosti upoznao se s velikim egipatskim redateljem Youssefom Chahineom koji mu je odmah ponudio ulogu u filmu "Borbe u dolini" (1954.). U tom filmu glavnu žensku ulogu igrala je Faten Hamama, diva arapskog glumišta, koja mu je ubrzo postala žena.

Nju je volio cijeli život, zbog nje prešao na islam. Brak, u kojem se rodio sin Tarik, trajao je 20 godina. Svojim raskalašenim životom upropastio je brak, a u Faten je bio zaljubljen do kraja života. Sin Tarik tvrdi da se zdravstveno stanje njegova oca pogoršalo (pao je u depresiju, prestao jesti i izgubio volju za životom) kada je doznao da je ona umrla početkom godine. U posljednjim danima, iako je bio izgubljen i sve zaboravljao, svoju Faten stalno je spominjao i govorio kako je prije volio život, a sada žudi za smrću jer zna da će je sresti.

Omar Sharif imao je osebujan život; dane je provodio u kockarnicama diljem svijeta, najviše u Parizu, Libanonu i Las Vegasu. Mnogi su znali reći kako je taj porok naslijedio od majke koja se često kartala s egipatskim kraljem Faroukom. Osim kockanjem, probleme u životu stvorio si je opijanjem i pušenjem. Iako je bio velika filmska zvijezda, govorio šest jezika i u svojoj karijeri zaradio mnogo novca, umro je siromašan.

Rušio je Mubaraka

Uvijek je isticao da je upravo redatelj Youssef Chahine zaslužan za njegova glumačka postignuća te da bi bez njega "najvjerojatnije ostao živjeti u Kairu i imao petero ili više djece te puno unuka". Prvi film koji je snimio na engleskom bio je "Lawrence od Arabije" Davida Leana iz 1962. za koji je osvojio Zlatni globus. Zahvaljujući tom filmu i svojoj markantnoj pojavi, Sharif je počeo dobivati ponude sa svih strana. Glumio je razne likove, od španjolskog svećenika u "Behold a Pale Horse" i jugoslavenskog ratnog patriota u "Žutom Rolls-Royceu" pa do mongolskog osvajača u "Džingis-kanu". Godine 1965. ponovno je surađivao s Leanom na "Doktoru Živagu", ekranizaciji istoimene knjige. Za tu je ulogu osvojio još jedan Zlatni globus, a puno pohvala dobio je i za ulogu Nickyja Arnsteina u filmu "Smiješna dama". Bio je šarmantan i uglađen, nakon Živaga postao je međunarodni seks-simbol kojem su se žene nabacivale, a on ih nije odbijao. Bio je u ljubavnim vezama s glumicama Tuesday Weld, Diane McBain, Barbrom Streisand, Catherine Deneuve... a sa svima se zbližio na snimanjima. Žene su ga često optuživale za neodgovorno i nasilno ponašanje, a njegove agresivnosti nisu bile pošteđene ni obožavateljice.

Omar Sharif odigrao je važnu ulogu u Egiptu u vrijeme rušenja Hosnija Mubaraka, a nakon toga i Muhameda Mursija. Smirio se tek kada se razbolio. Prestao je pušiti nakon što je pretrpio težak srčani udar u jednom pariškom hotelu. Često se žalio na usamljenost, na to da nema prijatelja. Govorio je da mu je život zvijezde donio slavu, ali i samoću te žudnju za domom, svojim narodom i svojom zemljom.

>>Omar Sharif snimao je i u Jadranfilmu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije