Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Ima li u Hrvatskoj vještica? 'Okupljali bi se na vrhovima Medvednice, Učke, Velebita i Kleka' Foto: Boris Scitar

Ima li u Hrvatskoj vještica? 'Okupljali bi se na vrhovima Medvednice, Učke, Velebita i Kleka'

Ako postavimo pitanje postoji li magija, odgovor glasi – postoji. Tom intrigantnom rečenicom počinje knjiga “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru”, veliko publicističko djelo (750 stranica) koje je nedavno objavila Školska knjiga. Njezin autor dr. sc. Deniver Vukelić, koji je već dobio nadimak “doktor za magiju”, u tom djelu u znanstveni kontekst stavlja niz kontroverznih fenomena, među kojima su, primjerice, sotonizam i vještičarstvo, ali i suvremene magijske praktičare poput Brace sa Srebrnjaka. Vukelić je završio studij povijesti, hrvatskog jezika i književnosti te doktorirao na etnologiji i antropologiji, a ključno područje njegovih znanstvenih interesa hrvatska je povijest srednjeg i ranog srednjeg vijeka, vrijeme hrvatske, ali i europske prošlosti u kojem se nužno “spotaknuo” i na magiju.
02. studenoga 2021. u 20:19 2 komentara 1478 prikaza

Ako postavimo pitanje postoji li magija, odgovor glasi – postoji. Tom intrigantnom rečenicom počinje knjiga “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru”, veliko publicističko djelo (750 stranica) koje je nedavno objavila Školska knjiga. Njezin autor dr. sc. Deniver Vukelić, koji je već dobio nadimak “doktor za magiju”, u tom djelu u znanstveni kontekst stavlja niz kontroverznih fenomena, među kojima su, primjerice, sotonizam i vještičarstvo, ali i suvremene magijske praktičare poput Brace sa Srebrnjaka.

Vukelić je završio studij povijesti, hrvatskog jezika i književnosti te doktorirao na etnologiji i antropologiji, a ključno područje njegovih znanstvenih interesa hrvatska je povijest srednjeg i ranog srednjeg vijeka, vrijeme hrvatske, ali i europske prošlosti u kojem se nužno “spotaknuo” i na magiju.

Rat u Ukrajini
Borislav Ristić
Kolaps infrastrukture u Ukrajini humanitarna je katastrofa za Europu
Jelena Rozga na drugoj večeri Fusion festivala u Splitu
Jelena Rozga
S 13 godina dobila sam poziv u milansku La Scalu. Roditelji me nisu pustili i bila sam silno razočarana i nesretna
Rusija
NATO obećao pomoć
'Moramo zaustaviti Ruse na zapadnom Balkanu, ondje trebamo više Europe'
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Neonacionalist:

    Bilo ih je nekoliko i na vrhu mog

  • homophob:

    Svega su "znanstvenici" doktori! Kada ce netko doktorirati o gatanju iz taloga crne kave? To bi moralo biti jako zahvalno podrucje za istrazivanje. Mozda tako konacno odgonetnu sve o postanku svemira prije "Big Bang-a".