Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet zadnjih dana

Ignoriranje recesije u ritmu baroka

Hrvatski barokni ansambl
arhiva VL
28.09.2012.
u 16:13

U ponedjeljak navečer tako će u franjevačkoj crkvi nastupiti mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu koji vodi Dada Ruža i koja će dirigirati i festivalskim orkestrom

Ljeto je završilo i glazbenici, osim domicilnih, napuštaju Jadran i sele na sjever, gdje na svakom početku jeseni jedno od najsnažnijih žarišta kulturnog i glazbenog života postaje Varaždin. Organizatori Varaždinskih baroknih večeri, 42. po redu, odlučili su ignorirati recesiju, u čemu su im, mora se reći, pomogli i država i županija i grad, sponzori te osobito kao zemlja-partner Republika Austrija.

Varaždin opet diše u ritmu barokne, ali i još ranije glazbe renesansnih majstora, od lutnjističkih i orguljaških solističkih recitala, do raznolikih komornih sastava, zborova i orkestara.

Glazbeni pomladak

Osobito je pohvalno angažiranje domaćih snaga, poglavito učenika ugledne varaždinske Glazbene škole kojima se pruža prilika raditi s istaknutim i uglednim gostima, učiti od njih i s njima muzicirati, a na koncertima posljednja dva dana festivala moći će se čuti i rezultati rada varaždinskih pedagoga. U ponedjeljak navečer tako će u franjevačkoj crkvi nastupiti mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu koji vodi Dada Ruža i koja će dirigirati i festivalskim orkestrom. Oni će zajednički izvesti program pod naslovom “Hrvatska glazbena baština” u kojem će predstaviti instrumentalni i vokalni virtuozitet u skladbama uz Varaždin vezanog skladatelja J. K. Vanhala. Uz ansamble će nastupiti i mladi solisti, a dan poslije, u utorak, u katedrali će se navečer održati koncert nagrađivanih učenika u izvođenju djela baroknih majstora uz Varaždinski komorni orkestar. Osobito je lijepa simbolika u činjenici što će upravo taj koncert varaždinskog glazbenog podmlatka biti posvećen 70. rođendanu Ruže Pospiš Baldani, jedne od najvećih glazbenih zvijezda rođenih u plemenitom podneblju brežuljaka, vinograda, kurija, crkava i dvoraca.

A sve te ljepote pokrenute su i ispunjene glazbom za vrijeme Varaždinskih baroknih večeri. Tako će ovaj drugi barokni vikend početi u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan gdje će, uz baroknu kavu, na matineji u 11 sati tradicionalnu židovsku glazbu, poznatu pod stilskom odrednicom ladino, ponuditi izraelski ansambl Naya.

Kantate u katedrali

Hrvatski barokni ansambl u subotu navečer, pak, nastupa u drugom, također privlačnom ambijentu. Vrsni muzičari predvođeni koncertnom majstoricom i umjetničkom voditeljicom Laurom Vadjon, u parku dvorca Opeka, na ladanjskom imanju obitelji Rožmarić, priređuju program prikladnog i privlačnog naziva “Vino i barokna glazba”. Treba spomenuti i to da je sjajna violinistica Laura Vadjon ovaj tjedan već nastupila kao solistica u virtuoznom programu londonskog ansambla Handel Players.

U subotu navečer u varaždinskoj katedrali na programu su Bachove kantate u izvedbi orkestra Tiroler Barockinstrumentalisten i vokalnog ansambla NovoCanto, a naročitu atrakciju i kuriozitet na programu festivala predstavlja izvedba komične barokne opere “Los elementos”. To djelo španjolskog baroknog skladatelja Antonija Literesa oživjet će na pozornici varaždinskog HNK u nedjelju navečer španjolski ansambl poetičnog naziva Le Tendre Amour (Nježna ljubav).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije