Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plesna predstava “Ti”uskoro u Zagrebačkom plesnom centru

I prvo bijaše pokret, a onda je došla riječ

Scena iz predstave
Foto: Pixsel
10.12.2013.
u 12:30

Kako žensko tijelo najbolje pristaje uz muško – i to je jedna od tema plesne predstave “Ti”, koja će svoju premijeru imati u četvrtak, 12. prosinca, u Zagrebačkom plesnom centru. A autori predstave i izvođači Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić (koji ovom predstavom slave tridesetak, kako sami kažu, godina partnerstva na sceni) na ovo pitanje odgovaraju nježnim prepletanjem ženske i muške ruke.

Početak u video spotu

Predsatva “Ti” zapravo je priča o emocijama, sva je protkana nježnošću, ali onom koja u očima promatrača niže složen kontekst priča o muško-ženskim odnosima jer, kada plesačica nježno u svoje krilo spušta muško tijelo, to može biti tijelo ljubavnika, ali i tijelo djeteta. A baš kao što priču “Ti” svatko mora sebi ispričati sam, zanimljiva je priča o tome kako je nastala sam predstava. Ona, naime, ima svoj pretpočetak u videopostu koji je snimljen kako bi se promovirao CD na kojem glumac Robert Kurbaša govori stihove. Aleksandra i Ognjen plesali su uz stihove Enesa Kiševića i pjesmu “Sunce, vjetar i ti”. Nakon što je spot započeo svoj neovisan život, producentica predstave Kristina Jakovac Bangoura shvatila je da tu ima “štofa” za mnogo više od nekoliko minuta i iznova sve kreativce iz ove priče okupila na novom projektu. Sada je to plesna priča u kojoj su stihovi, ali i video, dio nove cjeline.

Kiševiću smetaju stihovi

Jednu od završnih proba pogledali smo u društvu pjesnika Enesa Kiševića koji je bio oduševljen trenutkom u kojem se njegovi stihovi pojavljuju u predstavi:

– To je sjajno odabran trenutak – rekao nam je, a oduševljen koreografijom i plesom, zafrkavao se i na vlastiti račun

:– U ovoj predstavi jedino mi smetaju stihovi, pa nastavio u mnogo ozbiljnijem tonu:

– Oduvijek me fascinira govor tijela. To je ona umjetnost koju svi razumiju, koja ne treba prijevode na jezike svijeta. Zato bih ja rekao “I bi pokret”, a tek je tada došla riječ. Ovo dvoje autora i plesača doista su na sceni kao jedno. Vide im se sve te godine u kojima plešu zajedno. Oni danas zajedno dišu i njihova tijela zajedno misle.

A Aleksandra i Ognjen kažu da su krenuli od poezije i ljepote koju su doživjeli snimajući spot te poželjeli i drugima objasniti kako baš ta poezija izgleda u mediju plesa i kamo odvede plesače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije