Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Michael Unsworth

'Hrvatsku čeka još veća kriza, a moj odgovor je kultura'

 Korkyra Baroque Festival
Boris Berc
15.09.2015.
u 16:07

Barokni festival s Korčule se širi i na Pelješac

Tijekom prošlog tjedna svake je večeri iz Orebića isplovljavala brodica čiji su svi putnici imali samo jedan cilj: koncerte Korčulanskog baroknog festivala. A onda natrag, po mrklom mraku, jugu, maestralu, buri i svim onim vjetrovima koji se neprestano izmjenjuju nad Pelješkim kanalom. Svake je večeri na toj barci bio i Michael Unsworth. Taj engleski bankar i biznismen svjetskog formata na Korčuli ima luksuzni hotel, ali živi u obiteljskoj kući u Orebiću.

Utrka na duge staze

Za jedne takve plovidbe od petnaestak minuta otkrio sam glavni razlog uspjeha festivala: gospodin Unsworth, njegov pokretač i glavni financijer, svakom se koncertu veseli kao i bilo koji drugi posjetitelj. Te večeri bio je osobito uzbuđen jer su, po izboru umjetničkog ravnatelja festivala Saše Britvića, nastupali belgijski ansambl B'rock, grčka mezzosopranistica Mary-Ellen Nesi i ruski violinist i kontratenor Dmitri Sinkovski. Na kraju koncerta uzbuđenje gospodina Unswortha bilo je pomnoženo brojem i oduševljenjem publike koja je u katedrali ovacijama ispratila sjajne izvedbe instrumentalnih i vokalnih bravura Antonija Vivaldija.

– Raditi ovakav festival utrka je na duge staze, a ne sprint – objasnio mi je g. Unsworth svoje strpljenje u očekivanju veće potpore festivalu koji od prve godine pokazuje da je prava stvar na pravom mjestu.

U četiri godine Korkyra Baroque Festival postao je novi zaštitni znak Korčule, uz Marca Pola i Morešku. A planovi za sljedeću godinu i peto izdanje još su ambiciozniji.

Da bi gosti iz svijeta imali vremena uživati i u ostalim blagodatima i ponudi otoka, festival će dogodine trajati dva tjedna. Ali, dok će publika u gradu Korčuli imati slobodne večeri, koncerti bi se trebali održavati širom otoka, kao i preko puta na Pelješcu: od Vele Luke, Lumbarde i Badije do Orebića i Stona.

Guranje u podzemnoj

No, glazbeni festival tek je početak kulturne renesanse koju planira gospodin Unsworth. Na otočić Vrnik, nadaleko poznat po svom kamenu, namjerava dovesti renomirane kipare. U suradnji, pak, s jednim uglednim engleskim književnim festivalom želi u Korčuli upriličiti i susrete velikih pisaca engleskog jezika, kao i onih iz naše regije s prijevodima na engleski. A uz to ne zaboravlja ni dijalektalnu poeziju otoka Korčule.

– Da je ovaj festival u Londonu, sad bismo se gurali u podzemnoj željeznici, a pogledajte ovu ljepotu – rekao mi je g. Unsworth u barci nasred Pelješkog kanala. Da nije baš uvijek tako bezrižan pokazuje tek pokoja cigareta koju zapali nakon duge apstinencije. Uostalom, kaže da Hrvatsku, ukoliko se ne drastično ne promijeni politika, očekuje uskoro još veća kriza, na koju on već ima odgovor: još više kulture.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije