Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija Marka Alerića:
Povratak na članak

Hrvatskom narodu nije svejedno, ne može biti ni jeziku

Kroatist Marko Alerić poslao nam je reakciju na knjigu “Jeziku je svejedno” Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić

Komentari 8

GO
gordan2
10:17 05.12.2019.

Odlično, osvrt na knjigu iz kojeg se može nešto i naučiti! Profesore Aleriću zadovoljstvo je i čitati i slušati vas! Jako dobra i jako potrebna zapravo obrana hrvatskog jezika, stručno, argumentirano, odmjereno. Hvala!

VL
AU
autoritet
21:51 05.12.2019.

Lijepo je vidjeti da na Filozofskom ima i stručnih i odmjerenih ljudi kao što je ovaj gospodin.

VL
MA
mateaZG
21:42 06.12.2019.

Alerić - "stručnjak" za jezik koji je u svom savjetniku napisao da se "televizor ne može upaliti" jer će se zapalit :) :)

VL
MA
mateaZG
21:40 06.12.2019.

Aleriću se gaće tresu jer više neće moći prodavati svoje pseudoznanstvene gluposti - jezične "savjete". Sramota je koliko neznanje ovog lika, plus šta ide komentirati knjigu koju očito nije ni pročitao. A autori su se i na ovo osvrnuli: Kapović:: "Marko Alerić je krenuo u pokušaj kontraofanzive (ili kontraofenzive, ne znam štae "pravilno" 😁) i napao "Jeziku je svejedno" odjednom u Večernjaku i Vijencu. Praktički svaka rečenica njegove obrane je netočna, a fascinira do koje mjere nije razumio ili nije htio razumjeti što u knjizi piše, nego u velikoj mjeri krivotvori što u njoj piše (npr. da smo mi protiv učenja, pisanja ili korištenja standardnog dijalekta općenito, što je potpuna glupost). Najsmješnija je denuncijacija da nijedan od autorâ nije kroatist (pa kao valjda ne smije ništa govoriti o hrvatskom - nije jasno vrijedi li to i npr. za Katičića ili samo za nas?). A to iako je jedan od autorâ (moja malenkost) obrazovanjem kroatist (što bi Alerić trebao znati jer mi je predavao metodiku), iako je taj autor napisao npr. knjigu "Povijest hrvatske (!) akcentuacije" od 1000 strana i iako o hrvatskom imam bar dvaput više objavljenih radova od Alerića (i to ne "savjeta" i stručnih nego znanstvenih članaka - i ne samo na hrvatskom)."

VL
Avatar rubinet
rubinet
18:09 06.12.2019.

Aleriću,odličan članak.

VL
RA
Rainha
12:27 05.12.2019.

Ništa od napisanog nije točno, što se vidi već na početku. Npr. Kapović je i kroatist, koji je napisao tonu članaka o hrvatskom jeziku, i to daleko kvalitetnijih od Alerića

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.