Naslovnica Kultura Kazalište

Hrvatskom baletanu Žarku Prebilu (84) odana počast u Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu

Velika žalost u svijetu baleta zbog smrti Žarka Prebila, baletana, koreografa i hrvatskog majstora baleta (maître de ballet), obznanila je talijanska Nacionalna baletna akademija.
14. lipnja 2016. u 11:33 0 komentara 215 prikaza
žarko prebil
Foto: Facebook

Hrvatskom baletnom umjetniku Žarku Prebilu (82), koji je preminuo u nedjelju 12. lipnja u rimskoj bolnici Gemelli, danas je odana počast u talijanskoj Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu u kojoj je radio do svoje smrti. Velika žalost u svijetu baleta zbog smrti Žarka Prebila, baletana, koreografa i hrvatskog majstora baleta (maître de ballet), obznanila je talijanska Nacionalna baletna akademija.

Rođen u Splitu 1934., Žarko Prebil pohađao je baletnu školu HNK u Zagrebu i bio je članom baletnog zbora toga kazališta od 1951. do 1955. kada je prešao u državno kazalište u Beogradu gdje je bio do 1965. Nastavio je studije u Moskvi gdje se diplomirao u državnoj ustanovi kazališne umjetnosti.

Prebil je došao u Italiju 1968. gdje je u glavnom rimskom kazalištu, Teatro dell’Opera, postavio Giselle. Od tada je surađivao u mnogim talijanskim i inozemnim kazalištima. Najveći dio svog umjetničkog djelovanja proveo je u talijanskoj Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu (Accademia Nazionale di Danza di Roma), gdje je, kako je objavljeno, bio „jedan od najvećih majstora“. Njegova smrt ostavlja veliku prazninu u svijetu baleta.  

 

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.