Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feriću istekao mandat

Hrvatsko društvo pisaca ostalo bez vodstva, čekaju se kandidature

Sandra Simunovic/PIXSELL
03.04.2023.
u 10:08

Potencijalni nasljednici Zorana Ferića trebali bi biti poznati 15. travnja, a traži se i novi Upravni odbor, Predsjedništvo i Etičko povjerenstvo koje će djelovati umjesto Suda časti

Hrvatsko društvo pisaca uskoro će dobiti novo vodstvo. U subotu 15. travnja održat će se kandidacijski skup na kojem će se birati novi predsjednik (ili predsjednica) društva, novi Upravni odbor, novo Predsjedništvo i novo Etičko povjerenstvo koje će djelovati umjesto Suda časti. Izborna skupština će se potom održati u roku od dva tjedna. S mjesta predsjednika HDP-a tako će otići ugledni i nagrađivani hrvatski književnik Zoran Ferić, koji je prvi put na to mjesto izabran još 2018. godine. Lani je u svibnju izabran na drugi mandat, koji će, eto, završiti prije isteka.

– Prije godinu dana dogovorili smo se mi u Upravnom odboru i Predsjedništvu udruge da ćemo ove godine u proljeće promijeniti kompletnu upravu Društva. Društvo će dobiti novu upravu i nove snage za izazove koji ga čekaju u sljedeće četiri godine. Ne sumnjam da će ih biti, kao što ne sumnjam da ćemo se znati s njima nositi – rekao je Zoran Ferić, koji je na predsjedničkom mjestu udruge koja ima 355 članova zamijenio književnika i sveučilišnog profesora Nikolu Petkovića.

Zanimljivo, ni Nikola Petković nije bio na predsjedničkoj fotelji do formalnoga kraja svoga drugog mandata, nego je na to očito osjetljivo mjesto dao ostavku. Ipak, vodio je Društvo od 2011. do 2018. godine. Prvi predsjednik Društva bio je i jedan od njegovih inicijatora i osnivača, karizmatični leksikograf, književni kritičar, publicist i urednik Velimir Visković. On je na mjestu predsjednika izdržao od 2002. pa do 2011. godine, a trenutno je potpredsjednik HDP-a, uz Krunu Lokotara, koji je zadužen za međunarodne kontakte.

Kada se u travnju 2011. godine birao Viskovićev nasljednik, bila su čak četiri kandidata za predsjedničko mjesto i to Branko Maleš, Nenad Popović, Vladimir Stojsavljević i Nikola Petković. Pobjedu je odnio Petković, koji je u svom mandatu uspio da se posao pisca i književnog prevoditelja registrira kao zvanje, čime se piscima omogućava zapošljavanje na odsjecima za kreativno pisanje. Petković je u svom mandatu pokrenuo i nagradu koja nosi ime riječkog pisca Janka Polića Kamova. No, u siječnju 2018. Petković daje neopozivu ostavku.

"Razlozi za nju su uglavnom privatni i tiču se moje iscrpljenosti koja je rezultirala narušenim zdravljem. Kao što sam to već naveo i u javnim i u privatnim obraćanjima, interesi HDP-a bili su mi uvijek ispred osobnih. Budući da opravdano istinito vjerujem da se našemu društvu više ne mogu ni približno posvetiti onoliko koliko sam mu se posvećivao gotovo sedam uzastopnih godina, bojim se da bi moj ostanak na mjestu predsjednika do kraja mandata (travanj 2019.) bio kontraproduktivan. To je najmanje što želim udruzi u čijem sam radu aktivno i intenzivno sudjelovao i kao vaš predsjednik, ali i kao vaš predstavnik', napisao je tom prilikom Nikola Petković objašnjavajući razloge svoje ostavke.

Od svog osnutka, koji je uslijedio nakon ekscesa na izbornoj skupštini u Društvu hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca – koje je dobilo na korištenje dio građanske kuće Arko na Gornjem gradu – izraslo je u udrugu koja objavljuje čak pet uglednih časopisa, organizira tri međunarodna sada već uhodana festivala te se s pravom diči bogatim izdavaštvom, u kojem prevladava poezija. HDP ima i bogatu međunarodnu suradnju, a njegovi su članovi među najnagrađivanijim hrvatskim piscima. U studenom prošle godine HDP je proslavio i dvadeseti rođendan u ZKM-u, gdje je održana i osnivačka skupština.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije