Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera "Mileva"

Hrvatski umjetnici u operi o prvoj supruzi Alberta Einsteina

miljenko đuran kao profesor weber
andriana skorupatis
14.10.2011.
u 17:38

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 21. listopada održat će se svjetska praizvedba opere "Mileva" A. Vrebalov o prvoj supruzi Alberta Einsteina. U ulozi prof. Webera pjeva Miljenko Đuran, režira Ozren Prohić.

– Einstein se u operi “Mileva” Aleksandre Vrebalov pojavljuje kao sporedni lik, ali se koristi audiozapis njegova glasa – kaže nam zagrebački tenor Miljenko Đuran, koji u toj svjetskoj praizvedbi novosadskog Srpskog narodnog pozorišta pjeva profesora Webera. Opera je izazvala velik interes jer život genijalnog Alberta Einsteina, kojem je prva supruga bila Mileva Marić iz bačkog Titela, i dalje izaziva pozornost javnosti. Premijera je najavljena za 21. listopada, dirigent je Aleksandar Kojić, libreto potpisuje Vida Ognjenović, redatelj je Ozren Prohić, dizajn svjetla potpisuje Deni Šesnić, a autor videoprojekcija je Ivan Faktor.

– Libreto je zasnovan na činjenicama, ali nije biografska drama. A Weber je bio cijenjeni profesor matematike i fizike u Zürichu, kod kojeg su se školovali i Mileva Marić i Einstein – kazuje Đuran, koji u Novom Sadu pjeva od 2005., kada se predstavio kao Gotovčev Mićo. Otad je tamo pjevao Manrica, Alfreda, Edwina iz “Kneginje čardaša” te Hermanna u “Pikovoj dami”.

– Suradnja s novosadskom operom više je nego uspješna. Uvjeti rada nisu idealni, kao uostalom ni na drugim pozornicama u okruženju, ali svi započeti i zacrtani projekti dožive izvođenje – kaže Đuran, koji je u Mostaru, Sarajevu, Splitu, Rijeci, Zagrebu, Novom Sadu, Osijeku, Opatiji i Vrlici šezdeset i pet puta pjevao Miću iz “Ere s onoga svijeta”. – “Mileva” bi trebala gostovati u Zagrebu, a moguća su i druga gostovanja – ističe Đuran. No, zna se da će veliki ansambl izvesti operu 25. listopada u centru Sava u Beogradu. Priča prve srpske penovke Vide Ognjenović o matematičarki iz Bačke koja je bila velika Einsteinova ljubav (a u Zagrebu je pohađala gimnaziju na Gornjem gradu) zacijelo će zainteresirati ljubitelje opere, ali i znanosti diljem svijeta. A skladateljica Aleksandra Vrebalov ne štedi komplimente za Đuranovu ulogu.

– Lik Webera zahtjevan je u glazbenom smislu jer, da bi vokalna dionica pokazala njegovu (Weberovu) ekscentričnost i verbalnost, glas je eksponiran u ekstremima registara, česte su oscilacije između pjevanog i govornog materijala u tijeku kratkih muzičkih fraza, a brojni su i veliki intervalski skokovi u brzom tempu i nepravilnom metru. Ujednačenost glasa u ekstremima registara i visoka vokalna agilnost kombinirana s izvanrednom dikcijom pjevačke si karakteristike koje Miljenka Đurana čine idealnim za ulogu Webera – kazala je A. Vrebalov.

Ključne riječi

Komentara 13

MC
Marsijan@c6
19:40 14.10.2011.

Neki stavljaju Einsteina u isti ,ili cak visi rang od Tesle , sto je zaista nevjerovatno.Cudno je kako je lagano ljudima isprati mozak.Dok je od Teslinih izuma imao koristi cijeli svijet, od “Einsteinove” TEORIJE nitko nije imao nikakve koristi.”Njegova” teorijaa relativiteta govori o svijetlosti kao jedinoj KONSTANTI u Svemiru. To je u potpunosti pogresno, posto su danasnji znanstvenici ubrzali svijetlost, usporili svijetlost pa cak svijetlo stavili u bocu. Astrofizicari danas smatraju da je broj zvijezda(sunca) u VIDLJIVOM Svemiru 70,000 milijuna milijuna milijuna (ili 7 sa 22 nule). Ali to nije sve , znanstvenici nemaju pojma od kakve je materije napravljeno 94 % Svemira, tu vidljivu stranu Boga.I sad ce Einstein to bozije dijelo sazeti pod jednu formulu.(a da je barem njegova.....ukrao od de Pratto-a).To je isto tako moguce kao i da jedna cimpanza ili gorila napise knjigu o atomskoj fizici

MC
Marsijan@c6
19:40 14.10.2011.

Albert Einstein je srednju skolu zavrsio u Svicarskoj. Bio je prosjecan student. Imao je problema sa matematikom, povijesti, zemljopisom i jezicima.Nikad nije dobio srednjoskolsku diplomu.Pokusao se upisati na Sveuciliste “Eidgenoessische Polytecniche Schule” u Zurich-u ali je pao na prijemnom ispitu(listopad 1986) koji se uglavnom sastojao od matematickih pitanja. Potom se upisao u “Kantonschule” u Aarau da bi popravio svoje ocjene.Iduce godine je primljen na sveuciliste bez prijemnog(?!?).Zavrsio je studije u Srpnju 1900.Trazio je posao na vise sveucilista kao pomocni znanstvenik ali ga nije mogao dobiti zbog svoje prosjecnosti.Na kraju se zaposlio u patentnom uredu u Bern-u kao trecerazredni tehnicar gdje je radio do 1909. Olinto de Pratto 1903 u Italijanskom znanstvenom magazinu Atte objavljuje formulu E=mc2, Einstein kopira i objavljuje istu formulu 1905. Prve papire o Generalnoj Teoriji Relativiteta Einstein objavljuje 1913. Einstein je bio potpuno nesposoban upotrebljavati visu matematiku pa je to za njega ucinio Grossman na principima Jules Henry Poincare(matematicki genije i autor”Specijalne Teorije Relativiteta”) i Reimann-ovog matematickog rada.

OB
-obrisani-
18:45 14.10.2011.

Da kruzi prica koj sam cuo od vise Srba da je Albertove teorije u stvari stvorila njegova zena Srpkinja,matematickim proracunima,sto hoce reci da je Albert kradljivac njenog rada.Daj Srbi osvijestite se stvorite nesto svoje nemojete citav zivot prisvajati tudja djela.kao Teslu,Ivu Andrica,Mesu Selimovica,vasa paranoja traje vec predugo,100 godina,probudite se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije