Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena prva Potraga za novim hrvatskim krimićem

Hrvatski Nesbø traži se među 45 autora

Jo Nesbo bio je idealno zaštitno lice Potrage
Foto: Pixsel
01.07.2014.
u 10:36

Ovih dana u tijeku je žiriranje pristiglih rukopisa. Svi su anonimni, tako da će ih žiri čitati bez ikakvih predrasuda ili očekivanja. Ime pobjednika, autora novog hrvatskog krimića, objavit ćemo 1. rujna

Sada smijemo priznati da smo se, pokrećući Potragu za novim hrvatskim krimićem, najviše bojali koliko će se autora na njega odazvati, koliko će rukopisa stići. Urednici iz izdavačke kuće Fokus i Večernjeg lista, koji su zajedno krenuli u ovu literarnu avanturu, tada su procijenili da je sve iznad broja deset veliki uspjeh za prvi natječaj. Sada, nakon četiri mjeseca trajanja natječaja, a on je završen 25. lipnja, možemo mirno reći da je Potraga za novim hrvatskim krimićem doživjela senzacionalan uspjeh.

Stiglo je, naime, čak 45 rukopisa autora koji se bore za nagradu od deset tisuća kuna, objavljivanje knjige, koja će biti promovirana na jesenskom Interliberu, ali i laskavu titulu hrvatskog Joa Nesbøa.Urednici Fokusa Davor Uskoković i Branko Matijašević, ljudi zbog kojih je Nesbø promijenio svog hrvatskog izdavača, jer nije želio mijenjati suradnike koji su njegova djela nadasve uspješno lansirali u Hrvatskoj, i sami kažu da ih je broj pristiglih rukopisa nemalo iznenadio:

– Činjenica je da je Hrvatska, uz Sloveniju, jedina zemlja iz našeg okruženja koja nema tzv. žanrovsku literaturu koju pišu domaći autori. To nas je i potaklo na pokretanje Potrage za novim hrvatskim krimićem, a odaziv jasno pokazuje koliko je ona trebala i autorima. Svi zajedno moramo razbiti staru famu kako su upravo trileri nešto manje vrijedno u literaturi – kaže Davor Uskoković

.Upravo je on tijekom trajanja natječaja uspio dobiti savjete od svojih hit autora o tome kako se pišu krimići. Tako su u Večernjem listu neke od svojih najvećih tajni otkrili sam Jo Nesbø, ali i Thomas Enger, kojeg su domaći čitatelji zavoljeli “na prvu loptu”, uz njegovo prvo djelo provedeno na hrvatski jezik, roman “Opečen”.

– Nesbø se pokazao kao idealan zaštitni znak ovog prvog natječaja – kaže Branko Matiješević te dodaje:

– Njegov zvjezdani status i više je nego potvrđen za njegova posjeta Hrvatskoj, ali upravo se tada pokazao i kao autor novog kova. S jedne je strane svjetska literarna faca, za čije se naslove otima i Hollywood, a s druge “cool frajer” kojem je jedina posebna želja za dolazak u Hrvatsku bila da mu nađemo dobru stijenu za slobodne penjanje, što mu je omiljeni hobi.Ovih dana u tijeku je žiriranje pristiglih rukopisa. Svi su anonimni, uz sam sinopsis i prvih 30 kartica romana, autori su u zapečaćenoj kuverti morali poslati svoje prave podatke, tako da će ih žiri čitati bez ikakvih predrasuda ili očekivanja. U žiriju Potrage za prvim hrvatskim krimićem urednici su iz Fokusa i Večernjeg lista, a žiriranje će biti gotovo tijekom srpnja. Tako će odabrani autor imati dovoljno vremena da u miru dovrši, ali i izbrusi, roman od kojeg se očekuje da pokrene novi trend u hrvatskoj književnosti.Ime pobjednika, autora novog hrvatskog krimića, objavit ćemo 1. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije