Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska knjižnica

Hrvatski jezik doživljava svoje proljeće u Poljskoj

sat hrvatskogu knjižnici u Varšavi
arhiva VL
27.01.2011.
u 16:13

Na kulturnu suradnju Poljske i Hrvatske nastavljaju se projekti knjižnica obiju zemalja koji se financiraju iz fondova Europske unije

Hrvatska i Poljska već nekoliko godina svjedoče o dobrim političkim odnosima, a to utječe i na turizam pa nam na Jadran stiže sve više Poljaka. Stoga je povećan i interes Poljaka za hrvatsku kulturu i jezik.

Tisuću knjiga za Poljake

Svjedoči o tome i otvaranje prve hrvatske knjižnice u Varšavi. U suradnji hrvatskoga veleposlanstva u Poljskoj, javne knjižnice u četvrti Praga Poludnie i Hrvatskoga društva pisaca, za sada skroman početni opus od tisuću knjiga bit će dostupan poljskim čitateljima. Hrvatski odjel otvoren je u knjižnici u kojoj Britanski institut drži svoju cjelokupnu knjižnu građu u Varšavi, švicarski odjel ima više od osam tisuća knjiga, a malo je manji njemački i ruski.

Na otvaranju hrvatskog odjela u poljskog javnoj knjižnici održani su i sati hrvatskog jezika koji su pobudili snažno zanimanje među poljskom publikom. Sate je vodila lektorica hrvatskog jezika na Varšavskom sveučilištu Ana Kordić i gošća iz Hrvatske, direktorica OŠ iz Kastva Sandra Krpan. Za poljsku djecu prikazana su i dva animirana filma: „Baltazar” i „Tri lutalice” iz produkcije Zagreb filma. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu hrvatskog umjetnika Marka Vrdoljaka koja je nakon gostovanja u poljskome Sejmu prenesena u javnu knjižnicu, a potom će gostovati na jugu Poljske. 

Suradnja književnica

Svjedok „procvata“ interesa Poljaka za hrvatsku kulturu bila je ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić koja je posjet Poljskoj iskoristila za razmjenu iskustava s kolegama iz nekoliko knjižnica u Varšavi. Na to se naslanja i suradnja u vezi s mogućim nastupima hrvatske i poljskih knjižnica u zajedničkim projektima za sufinanciranje iz fondova EU. Zajednički projekti zbog svog međunarodnog obilježja imaju prednost u dodjeli sredstava iz bruxelleskih fondova. Uprava Gradske knjižnice Rijeka spremna je i za uzvratnu suradnju.

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:13 27.01.2011.

Projekt vrijedan hvale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije