Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naš kandidat u cannesu

Hrvatski glumci na snimanju u Ukrajini: "Kijev je bio lijep i miran, ali već tada osjećala se napetost"

19.04.2022.
u 10:12

Tvrtka 4film s dva projekta ima prve filmove hrvatske produkcije u prestižnoj kategoriji 'Un Certain Regard' na Cannesu, jedan od kojih je i ukrajinsko-hrvatska koprodukcija u kojoj glume Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić

Tvrtka 4film hrvatske producentice Anite Juke ostvarila je ogroman uspjeh: na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, u prestižnoj konkurenciji Un Certain Regard, natječu se čak dva njihova filma! Radi se o manjinskim koprodukcijama "Vizija leptira" Maksima Nakonečnog i "Dani suše" redatelja Emina Alpera, oba snimljena uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

"Vizija leptira" nastala je u ukrajinsko-hrvatsko-češko-švedskoj koprodukciji, a prati lik vojnikinje Lilije, koja se vraća kući nakon višemjesečnog ratnog zarobljeništva, pokušavajući se reintegrirati u život koji je imala prije velike traume. Važne uloge ostvarili su Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić, a na filmu su angažirani i montažer Ivor Ivezić, supervizor montaže Vladimir Gojun, asistentica montaže Doris Dodig, koordinatorica produkcije Paulina Križić, izvršna producentica Laura Sinovčić.

– Edvin Liverić i ja prošli smo na audiciji kod redatelja Maksima Nakonečnog i tako smo dobili uloge. Bile su to male uloge, ali dramaturški dosta važne. Našli likovi se pojavljuju na kraju filma i imaju važno mjesto i funckiju u filmu. Snimanje se odvijalo u jeku pandemije, u 11. mjesecu 2020. U Kijevu smo tada proveli tri dana i jako smo se ugodno družili, imali smo lijepu pripremu za te scene, probe, treninge... Proveli su nas i po gradu, a Kijev je tada bio prekrasan i miran. Postalo nam je jasno da, iako smo na televiziji gledali priloge o situaciji na Krimu, da zapravo ne percipiramo što se zapravo događa i ta nam je tema već izašla iz fokusa, dok su oni još uvijek živjeli u toj napetoj atmosferi. I ovaj film je u kontekstu tog rata dobio nažalost i neko šire značenje. S obzirom na cijelu tu situaciju ovo je jedan ogroman uspjeh i vjetar u leđa, kap ljepote i radosti u njihovim sada vrlo teškim životima i jako smo sretni zbog toga – kazala nam je Daria Lorenci Flatz.

– Naši kolege u Ukrajini proživljavaju svoje najteže dane te osjećam veliku empatiju, ali i ponos na ovaj važan film. No, i u suradnji s kolegama u Turskoj producirali smo zaista impresivan film. Kad smo primili vijest da će oba imati premijeru u Cannesu, ostali smo bez teksta – dodala je koproducentica Anita Juka, koja se nada da će oba naslova naići na dobre reakcije žirija i publike.

Njezin drugi projekt "Dani suše" nastao je u suradnji Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke, a prati lik mladog i idealističnog Emrea, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću u kojem vlada nestašica vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine. Na filmu su radili Goran Mećava kao steadicam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao mikroman.

Program Un Certain Regard dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, "Zvizdan" Dalibora Matanića do sada je bio jedini hrvatski film u tom programu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije