Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija knjige

'Hrvatski Beč' predstavljen u Veleposlanstvu RH u Austriji

beč
Snježana Herek
08.10.2013.
u 21:15

Zanimljivo putovanje autor počinje opisom hrvatskih trgovaca koji su u drevna stara vremena prodavali svoju robu na srednjovjekovnim sajmovima carskog Beča

„Hrvatski Beč“, naziv je zanimljive dvojezične hrvatsko – njemačke knjige dr. Josipa Seršića, koju je autor promovirao u ponedjeljak navečer u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču. Riječ je o prikazu raznolike i isprepletene 500 – godišnje povijesti Hrvata u dunavskoj metropoli. Zanimljivo putovanje autor počinje opisom hrvatskih trgovaca koji su u drevna stara vremena prodavali svoju robu na srednjovjekovnim sajmovima carskog Beča. Otada su Hrvati, kako je istakao, čvrsta sastavnica bečkog stanovništva.

Nastavlja ga na Spittelbergu u Beču kojeg je u 16. stoljeću obilježilo tzv. „Hrvatsko selo“, a završava ga u današnjici. Uz autora, o knjizi i njenom značaju, posebice za Hrvate, govorili su hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota te predstavnica najstarije austrijske izdavačke kuće Carl Gerold`s Sohn Brigitta Umstätter i austrijski novinar hrvatskih korijena Michael Ellenbogen. Svi govornici su se složili da su mnogi važni Hrvati koji su svojim djelovanjem obilježili povijest grada Beča i pridonijeli njegovoj raznolikosti, a kojima je dr. Seršić u knjizi odao počast, te brojni spomenici i građevine austrijske metropole upečatljivi simboli „Hrvatskog Beča“.

 - Hvala svim hrvatskim i austrijskim institucijama, posebice Ministarstvu kulture RH te brojnim hrvatskim poduzetnicima u Austriji i Austrijancima koji su nesebično pomogli ovaj za sve Hrvate, uključujući one iz austrijskog Gradišća vrlo važan projekt, realiziran u godini kada je Hrvatska ušla u EU“, rekao je veleposlanik Bakota nazočnima, među kojima je uz veliki broj Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja bio i znatan broj diplomata. Istakao je veliki pomak naše zemlje u proteklih 20-tak godina unaprijed slikovito dodavši: „ Hrvatska je od susjeda u nevolji, postala punopravna članica EU-a“. Dr. Josip Seršić je za Večernji list rekao kako je zadovoljan da mu je nakon dugog niza godina istraživanja pošlo za rukom biti autor ove knjige koja će sigurno mnogima biti interesantna zbog brojnih zanimljivih i do sada nepoznatih detalja. Najavio je pred Božić prigodnu izložbu fotografija na temu „Hrvatski Beč“, koja će se održati u hrvatskom Konzulatu u Beču.

>> U Beču o njemačko-hrvatskim jezičnim dodirima u Gradišću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije