Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam knjiga

Hrvatska iz godine u godinu smanjuje štand u Frankfurtu

sajam frankfurt
arhivska slika
10.09.2010.
u 20:10

Iako je službeni program Hrvatske na predstojećem sajmu knjiga u Frankfurtu još obavijen velom tajne, zna se da će štand biti upola manji od lanjskog. Za program je zadužen Jurgen Ehgartner iz Leykam internationala.

Najveći svjetski sajam knjiga, koji u Frankfurtu počinje za manje od mjesec dana, 6. listopada, i ove će godine ugostiti hrvatski štand koji će, kako neslužbeno doznajemo, biti upola manji od lanjskog. Posljedica je to krhkoga hrvatskog budžeta, skupljeg izdavačkog prostora i promjene koncepcije po kojoj izdavači više ne participiraju u troškovima, nego sve plaća Ministarstvo kulture Bože Biškupića.

Hrvatska je počela sa štandom na 250 četvornih metara pa se stisnula na lanjskih 150, a sada će imati 85 četvornih metara prostora. Na tom će prostoru hrvatski izdavači izložiti po desetak svojih naslova s naglaskom na prevedena izdanja ili izdanja čija bi prava mogli kupiti strani izdavači. Od domaćih izdavača interes za svoje police na štandu pokazala je jedino Kršćanska sadašnjost.

Ljevak nedostupan

Što o novom konceptu hrvatske izložbe u Frankfurtu, koji će okupiti 7000 izlagača iz stotinjak zemalja, misli predsjednik Hrvatske zajednice nakladnika i knjižara Zdenko Ljevak, nismo mogli doznati jer je bio nedostupan. No, poznato je da je za program oko kojeg se uvijek lome koplja zadužen Jürgen Ehgartner iz Leykam Internationala.

Dolazi i Franzen

I dok se neki hrvatski izdavači čude što i ove očito recesijske godine nije uvedeno pravilo po kojem bi sami izdavači sudjelovali u podjeli troškova izlaganja u Frankfurtu, drugi se brinu sami za sebe. Tako će Seid Serdarević iz Frakture, koji do kraja godine planira objaviti još tridesetak naslova, i ove godine nastupiti izvan nacionalnog štanda.

– Vrlo sam zadovoljan nastupom na zasebnom štandu, koji ove godine dijelim sa slovenskom Beletrinom i mađarskim Magveteom. Imamo i svoj program u sklopu Foruma Dialog, koji će moderirati poznata književnica Marica Bodrožić, a na kojem će biti i naša autorica Ivana Šojat Kuči – kaže Serdarević. A Boško Zatezalo iz VBZ-a najavljuje prigodne prodaje knjiga u svojim knjižarama uoči i poslije Frankfurta.

A na Frankfurtu je zemlja gost Argentina, a očekuje se i dolazak Jonatana Franzena, Kena Folleta, nezaobilaznog Güntera Grassa, Antonika Skármete, ali i Franza Beckenbauera.

Komentara 8

AR
ardo
16:54 11.09.2010.

Kvadratura našeg izdavačkog prostora u Frankfurtu se stalno smanjuje,a kvadratura ministra su povečava.

AU
aurora08
20:56 10.09.2010.

pa vani niko nece citat tekstove komu-nista niti crvenih kmerova, takove su imali u ex ddr od 20 milijuna, bacili su cijelu njemacku njih 80 milijuna u vukoyebinu, pa je tako danas u svabiji samo 10% bolje nek u hrvatskoj, u familiji gdje samo jedan radi a aima dijete bez socijalne pomoci nemoze prezivjet mjesec, oni takove kak ste vi crveni kmerovi ni ne gledaju a kamoli da bi ih citali-

JA
jankoprekobrda
13:08 11.09.2010.

Oh ima jos jedna intersantna knjiga; KAKO POTROVATI NACIJU POKVARENIM MESOM IZ UVOZA Tisakana uz pomoc ministrastva poljoprivrede i zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije