Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanja Kaluđerčić

Hrvatica je nova direktorica prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu

Foto: IFFR
10.12.2019.
u 12:54

Filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala te direktorica akvizicija filmskog streaming servisa i distributera MUBI Vanja Kaluđerčić preuzima ulogu direktorice prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala te direktorica akvizicija filmskog streaming servisa i distributera MUBI, Puljanka Vanja Kaluđerčić, preuzima ulogu direktorice prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, objavio je HAVC. 

Vanja Kaluđerčić posao će preuzeti 1. ožujka 2020. od sadašnjeg direktora Bere Beyera. Puljanka će, uz izvršnog direktora Marjana van der Haara, biti na čelu 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR), 2021. godine. 

Kaluđerčić je na tom festivalu već od 2016. do 2018., vodila i industrijski program IFFR Talks

Završila je studij komparativne književnosti i sociologije kulture na Sveučilištu u Ljubljani, te potom radila akviziciju u Koprodukcijskom uredu u Parizu (Coproducation Office) i u distribucijskoj tvrtki Demiurg sa sjedištem u Sloveniji. Bila je i voditeljica platforme Holland Film Meeting, na industrijskom dijelu Nizozemskog filmskog festivala (2016. - 2017.), selektorica dugometražnih i kratkometražnih filmova na Sarajevo Film Festivalu od 2008. do 2016. godine te članica žirija na 69. Berlinaleu u programu kratkometražnog filma. 

'Bez ikakve sumnje, Rotterdam je bio najbitniji festival u mojoj poslovnoj karijeri. Poznat je po tome da objeručke prihvaća mlade filmaše iz svih dijelova svijeta. Nakon što sam ga prvi put posjetila prije više od deset godina, IFFR postao je za mene nepresušan izvor nadahnuća u pogledu programiranja i ključno mjesto za izgradnju vlastite mreže', rekla je Kaluđerčić za portal Screen Daily. Festival je nazvala 'odskočnom daskom' za svoju karijeru.

'IFFR ima izvrsno nasljeđe kao festival, a 50. izdanje bi se trebalo osvrnuti na sve što je do sada postignuto', nastavila je. 'Osim što će se slaviti prošlost festivala, također će pažnju usmjeriti budućnosti te odrediti smjer i planove za godine koje dolaze'. 

U svom industrijskom dijelu, ističe Vanja, festival će nastaviti njegovati svoju važnost za međunarodne koprodukcije. Također, dodaje kako je važno privući novu i mlađu publiku, kako bi festival nastavio rasti. 

Što se tiče samog programa, Kaluđerčić, koja je radila na Sarajevo Film Festivalu, CPH:DOX-uCinema du Reelu, kaže kako je navikla birati različite naslove, od opskurnih i nekonvencionalnih filmova do mainstream arthouse naslova.

Komentara 1

MA
Maksima
20:53 10.12.2019.

Bravo bravo,drago mi je za čuti! Ja voluntiram na tom festivalu već godinama. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije