Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Hrvati su radije birali uloge žrtava, a Srbi balkanskih divljaka

U zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića filmski kritičar Jurica Pavičić predstavio je svoju knjigu "Postjugoslavenski film: Stil i ideologija"
03. veljače 2012. u 13:42 50 komentara 73 prikaza
'parada_nnn_kul_260112.1'
Foto: ''

U zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića filmski kritičar Jurica Pavičić predstavio je svoju knjigu "Postjugoslavenski film: Stil i ideologija", koja teorijski pristupa kulturološkim i političkim simbolima u filmovima snimanim na prostoru bivše Jugoslavije. Te filmove Pavičić je podijelio u tri kategorije u odnosu na ono kako se narodi u njima predstavljaju, počevši s fazom samoviktimizacije, zatim samobalkanizacijom te na kraju normalizacijom međusobnih odnosa.

Kao najzanimljiviju pojavu gosti predstavljanja istaknuli su fenomen samobalkanizacije, odnosno podilaženja stereotipu divljih balkanskih plemena, kako nas često vide stranci. Već u doba Jugoslavije kao predstavnik tog trenda istaknuo se Kusturica, a zanimljivo je da strani gledatelji često upravo takve filmove, pune prenaglašenih stereotipa, vide kao "autentične" proizvode našeg podneblja.

Gost predstavljanja Teofil Pančić istaknuo je da su zbog razumljivog povijesnog konteksta vlastitoj viktimizaciji u filmu skloniji Hrvati, a Srbima je bliži fenomen balkanizacije. Pavičić je istaknuo film Parada kao zanimljiv primjer suočavanja s najgorim "balkanskim" stereotipima, da bi oni tijekom filma bili nadiđeni, završavajući kao jedan od upečatljivijih filmova normalizacije. Dodao je da u zadnje vrijeme uočava još jedan trend, onaj grandioznih produkcija smještenih u predjugoslavensko razdoblje poput hrvatskog "Josefa" ili srpskog "Čarlstona za Ognjenku", no ti su se filmovi u većoj mjeri pojavili nakon što je on već dovršio rukopis knjige.

Pavičićev "Postjugoslavenski film: Stil i ideologija", istaknula je gošća Katarina Luketić, iznimno je kulturološki zanimljivo štivo pa i onima koji o filmu ne znaju mnogo. Nakladnik je knjige Hrvatski filmski savez.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • Agramer198:

    @wotan znaš kaj, bolje biti austrijski konjušar, nego turski konj kao vi...

  • glasovi_staklene_boce:

    Pa nema tu ništa čudno! TO je u stvari tako!

  • -obrisani-:

    kakva bila da bila ali ova \"brlja \" je izvor istine..samo vi sanjajte lihvarske snove dok s ene probudite pod mostom