Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzno
Povratak na članak

Hrvati prekrstili junake Gospodara prstenova, Frodo je postao Torbar

"Gospodara prstenova" u novom izdanju Lumena preveo je Marko Maras, slijedeći upute koje je prevoditeljima ostavio sam J.R.R.Tolkien.

Komentari 5

MA
MarkoMaras
10:54 22.11.2019.

Ajde da sam jedanput i u članku, a ne samo u komentarima :)

VL
DU
Deleted user
11:31 22.11.2019.

Zgodna logika! Brandywine prevesti kao bevandu? Usput još reći da je rijeka "žućkasta", pa otuda bevanda? Zna li prevoditelj što je bevanda i koje je boje?...Srećom, trilogiju sam pročitao prije gotovo 40 godina, kad je rijetko tko i znao da to djelo postoji (izdano je u sklopu SF biblioteke, a u to doba to se smatralo šundom). Još je veća sreća što sam knjige sačuvao, evo ih dan-danas na mojoj polici, pa neću morati razbijati glavu i zamarati se etimološko-prevoditeljskim besmislicama. I dalje ću, s vremena na vrijeme, neopterećen, samo uživati u dobroj literaturi...A to je najveća sreća!

VL
MT
mel_torme
19:41 09.07.2020.

Zanimljivo je, neka rješenja su bolja od ostalih, ali iskreno ne vidim ni problem u originalnim nazivima...Sigurno će izazvati komentare u dijapazonu od blasfemije do oduševljenja...

VL
BR
Brada69
14:54 09.05.2020.

Prijevod je katastrofalan sta se tice imena i prezimena, neme stvari ne triba minjat u knjigama, ja san jos davno kupio knjige od algoritma samo mi fali jos silmarilion, ali ako bude prijevod ka u ovim sad knjigama od ovog doticnog gospodina kupit cu englesku verziju.... imena, prezimena, naselja, gradovi, planine, rijeke to se ne prevodi to se ostavlja u orginalu... samo sta boli koga neka stvar za citatelje, ovaj je spremio pare u dzep i j...e se njega.

VL
KB
kbr
11:42 22.11.2019.

neka su prevedena imena. sad, dalo bi se raspravljati jel se nešto moglo bolje prevest, ali ukupno gledajući nije loše

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.