Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentaristika

Hrvate poučio kako s malo novca snimiti "Engleskoga kirurga"

\'smith_nnn_kul_211010\'
Nikola Zelmanović / ZFF
21.10.2010.
u 14:35

U maloj dvorani Dokukina na predavanju Geoffreyja Smitha gurali su se naši mladi redatelji, producenti i snimatelji

Geoffrey Smith doista je velika "njuška" u svijetu dokumentarnog filma. Taj rođeni Australac s britanskom adresom snimao je za sve važnije TV postaje, od BBC-a do Discovery Channela, a svojim prvim autorskim dokumentarcem "Engleski kirurg", koji smo premijerno gledali na Zagreb Doxu, osvojio je brojna ugledna međunarodna priznanja.

Dobro iskorišten gost

Sada je novim filmom "Okrivljen", kafkijanskom pričom o čovjeku koji je jednog dana pokupljen s ceste i nevin osuđen na 20 godina zatvora, uvršten u glavni program Zagrebačkoga filmskog festivala. Velika je sreća što je Smith u svojem rasporedu našao vremena za posjet Hrvatskoj, jer ovih je dana u Dokukinu Croatia održao i interaktivnu radionicu za kolege iz regije.

U malenoj dvorani Dokukina u srijedu su se pred Geoffreyjem tiskali svi perspektivniji mladi kadrovi – od redatelja Igora Bezinovića i Đure Gavrana do snimateljice Eve Kraljević i producentice Vanje Jambrović. Neki su i pobjegli sa svojih radnih mjesta na ZFF-u da čuju što majstor ima reći.

I doista nije bilo uzalud. Uz najpoznatije kadrove iz "Engleskog kirurga" dinamično i duhovito otkrivao nam je sitne tajne zanata, ostavljajući mnogo prostora za pitanja, dajući domaćim autorima sugestije oko njihovih projekata...

– Dokumentarist se mora snaći na tisuću načina kako bi dobio film. Manje je novca, snimanja su nepredvidljiva, oprema je često slabija. Ali ima mnogo sitnih stvari koje sami možete napraviti da vaš film izgleda bolje – započeo je.

– Recimo, da biram hoću li uložiti u kvalitetu slike ili zvuka, osobno bih uložio u zvuk. Sad vam to zvuči čudno, ali često u kinu gledam dokumentarce koji ostavljaju dojam kao TV program razvučen na malo veći ekran. U psihologiji je čovjeka da kinofilmovi zvuče dojmljivo. Ako samo malo "nabrijete" zvuk, popravit ćete sav doživljaj filma.

Veći autoritet

Okupljene u Dokukinu obradovala je brojnost tih malih trikova koji ne znače gotovo nikakvu stavku u budžetu, a u konačnici daju mnogo. Osim toga, samouvjereni učitelj Geoffrey pokazao je i niz montažnih caka kojima u podsvijest gledatelja možemo usaditi kontekste koji u filmu nisu eksplicitno prikazani.

Polaznici su dio tih znanja sigurno već usvojili na Akademiji i različitim radionicama, no posve je drukčije kada ti na primjerima vlastita, svima dobro znana filma, takvo što jasno rastumači autor svjetski poznatih filmova kojima je teško naći zamjerku. I zato takvih predavanja ubuduće treba biti više.

Jedan od vodećih europskih dokumentarista gostovao je na Zagrebačkom filmskom festivalu s filmom "Okrivljen", a u Dokukinu Croatia održao je interaktivnu radionicu za mlade kolege iz Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije