Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osiromašeni simfoničari

HRT u prijenosu sakrio javni apel vlastitih glazbenika

JASENKO RASOL ZA HRT
01.12.2023.
u 15:46

Mnogi naši članovi bili su prisiljeni potražiti egzistenciju negdje drugdje, a njihova mjesta nemoguće je upotpuniti jer su ekonomski uvjeti koje nudimo gotovo upola lošiji od uvjeta koje nude drugi, upozorili su članovi orkestra

Prije nego su u četvrtak navečer zasvirali u Lisinskom, glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a, na početku koncerta Majstorskog ciklusa HRT-a, najprije su progovorili o svom nezadovoljstvu.

"Ovaj ansambl čine umjetnici koji predstavljaju najuži izbor glazbenika u državi, izbor ponajboljih instrumentalista koji svojem umijeću i usavršavanju posvećuju čitav život", piše na početku apela koji je ispred i u ime čitavog orkestra čitala njihova koncertna majstorica Mirjam Pustički Kunjko.

Autor videa: Fayez Risheg

 

"Ovim putem želimo vam priopćiti kako se godinama nastojimo izboriti za adekvatna primanja u čemu ne uspijevamo unatoč velikoj potpori brojnih umjetnika, umjetničkih organizacija kao i pokazanom razumijevanju raznih uprava Hrvatske radiotelevizije, uključujući i sadašnju", nastavila je ugledna violinistica iza koje su, u znak podrške, stajali šef-dirigent maestro Pascal Rophe i ravnateljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj.

U apelu je potom istaknuto sljedeće: "Iz navedenih razloga mnogi naši članovi bili su prisiljeni potražiti egzistenciju negdje drugdje, a njihova mjesta nemoguće je upotpuniti jer su ekonomski uvjeti koje nudimo gotovo upola lošiji od uvjeta koje nude drugi poslodavci."

Dirljivo je bilo obećanje glazbenika da će, svim poteškoćama usprkos, ostati ustrajni u svojoj misiji poput Don Quijotea u simfonijskoj poemi Richarda Straussa, koja je te večeri bila na programu uz djela Schönberga i Josipovića.

1/12

"Pomozite nam da se naš glas čuje. Pokažimo svima da je umjetnost važan segment svakog društva jer bez nje, bez kulture, ono prestaje postojati", zaključak je apela koji je okončan gromoglasnim solidarnim zajedničkim pljeskom publike i orkestra.

Nažalost, solidarnosti nisu pokazali urednici i voditelji izravnog radijskog i televizijskog prijenosa koncerta. Premda sročen vrlo pažljivo i pristojno, apel vrhunskih glazbenika upravo je u živom programu HRT-a, njihove vlastite kuće, bio preskočen i prešućen kao da ga nije ni bilo.

Komentara 6

Avatar Kizzo
Kizzo
05:46 08.01.2024.

Ne znam. Malo se tu može dok su oni pod kapom HRT, ko u komunizmu. Kad se love nema, ispaša prvo kultura. Tamo netko sjedi u HRT koga klasična glazba ne ferma pol posto i sad bi ona ili on trebali njima povećat plaće. Da su samostalni, možda bi bilo drugačije. Pa kaj oni ne rade i na Akademiji?

DT
Don’t look AP
09:49 03.12.2023.

Apel, ne prosvjed. Velika razlika, čitajte s razumijevanjem.

Avatar rubinet
rubinet
23:17 02.12.2023.

Početak koncerta uopće nije prikladno za prosvjed. Neka se glazbenici bore (i izbore) za svoja prava izvan koncertne dvorane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije