Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zkm

Hommage Pavi Urbanu na 20. obljetnicu smrti

pavo urban (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
06.12.2011.
u 23:38

Dnevnik pisama posvećen djevojci Mari Bratoš izveli studenti glume ADU-a.

U čast Pavi Urbanu, mladom ali i legendarnom fotografu koji je ubijen prije 20 godina dok je fotografirao razaranje stare dubrovačke jezgre 6. prosinca 1991. godine, u utorak navečer održalo se scensko događanje Rat art u Zagrebačkom kazalištu mladih. Dupkom puna scena Miška Polanca (među kojima su bili glumci Urša Raukar, Alma Prica, Mislav Čavajda...) svjedočila je razgovoru iz emisije Radio Dubrovnika s Pavom iz 1989.godine u kojem govori o radovima za koje je primio 3. nagradu na Dubrovačkom salonu II, motivima koje voli snimati (djevojke, žene, majka), ali i o budućim planovima. O njegovu životu i djelu govorio je ravnatelj Umjetničke galerije Antun Maračić.

Još za vrijeme srednje pomorske škole Urban se počinje baviti fotografijom pa na ljeto 1991. godine upisuje studij snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu čime prekida obiteljsku tradiciju koja je generacijama bila vezana uz more. Ubrzo se vraća u Dubrovnik koji je opkoljen jedinicama JNA i prijavljuje se u dragovoljce te odlazi u Župu Dubrovačku na prvu crtu obrane. Po padu Župe, vraća se u grad i počinje raditi kao fotoreporter Slobodne Dalmacije, zatim radi i za Dubrovački vjesnik, a dokumentira i za Ministarstvo informiranja RH te počinje intenzivno raditi na Rat artu, koje je zaključio s 12 čudesnih fotografija granatiranja i razaranja dubrovačke gradske jezgre. Upravo je u tih nekoliko mjeseci nevjerojatno umjetnički sazrio.

Ostao je zapažen i po nizu različitih stilskih i žanrovskih fotografija od aktova, kazališnih fotografija (Dubrovačke ljetne igre), arhitekture, pejsaža, prizora iz dubrovačke svakodnevice. Uvijek je bio u žarištu događaja. Srljao je u rizik, no ponašao se kao da je zaštićen, a kamera mu je služila kao oružje.

- Sve te fotografije su snimane toliko egzaktno, jasno su kadrirane, u poziciji je kao da se snima film, a da za kamermana nema nikakvog rizika kao da je sve izrežirano i falso - rekao je o Urbanovom načinu rada  Antun Maračić. Studenti ADU po prvi puta su interpretirali dnevnik pisma koje je Pavo nekoliko tjedana prije smrti poslao svojoj djevojci Mari Bratoš koja je tada bila u Americi. U foajeu su izloženi Urbanovi radovi koje je snimio na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ključne riječi

Komentara 3

HA
harambas81
01:16 07.12.2011.

Vječna Slava i Hvala Hrvatski Viteze Neka Ti je laka Hrvatska gruda !

VN
van ness
10:45 07.12.2011.

S velikom radoscu i dubokom tugom sjecam se Pava Urbana, cestitog i hrabrog mladica...

AM
Axis Mundi
22:17 07.12.2011.

taj čovjek je imao viši cilj. njegove fotografije su vječne, kao i on sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije