Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO STOLJEĆA

Hoće li Slavonski Brod dobiti sto milijuna eura iz EU?

'26.03.2013., Slavonski Brod - Projekt obnove i reavitalizacije slavonskobrodske tvrdjave vrijedan je vise od 100 milijuna eura i jedinstvena je te, trenutno, najveca investicija u kulturu te vrste u
'Ivica Galovic/PIXSELL'
02.04.2013.
u 15:15

Ambiciozni planovi za obnovu stare tvrđave uključuju nove muzeje, galerije, zvjezdarnicu...

Grad Slavonski Brod priprema projektnu dokumentaciju obnove i revitalizacije Tvrđave. Riječ je o jedinstvenom, 100 milijuna eura vrijednom projektu koji svim opsegom i značenjem nadilazi sve dosadašnje u Hrvatskoj.

Projekt će biti kandidiran za strukturne fondove Europske unije. Ministarstvo turizma osiguralo je početnu novčanu potporu od 300.000 kuna, a dokumentaciju će izrađivati tvrtke Lončarić-Planić i Hadrian iz Zagreba te Agencija za razvoj i komunikacije Team DC iz Nizozemske.

– Neuređenog je prostora u Tvrđavi još puno, a koji se može pametno iskoristiti. Primjerice, mogao bi se sagraditi jedan veći hotel i još neki objekti, a da se ne zadire u njezinu autentičnost. Tvrđava je jedna od najvećih nada i perjanica razvoja turizma u sljedećih deset godina i mjesto po kojem je naš grad prepoznatljiv – kazao je gradonačelnik Mirko Duspara i dodao kako očekuje i veću podršku Ministarstva kulture. Sada je važno da projektna dokumentacija pripremi kako bi se projekt kandidirao 2014. godine.

U svemu se, kažu, krije velika prilika kakvu nema nijedan drugi grad u Slavoniji. Ako se aplikacija prihvati, u Tvrđavi bi se, osim hotela, stotinjak poslovnih prostora te glazbene škole i Muzeja tambure koji je već ondje, realizirali i drugi kulturno-prosvjetni sadržaji, u kojima će se zaposliti petstotinjak Brođana. U planu su: gimnazija, muzej, centar granice, tradicijski obrti s trgovinom šegrta Hlapića, europski dom, multimedijalni centar, akvarij, zvjezdarnica, nova galerija umjetnina...

– Tvrđava će biti kulturni i socijalni centar, ali mora biti i isplativa kako bi se podmirili troškovi održavanja – rekao je Nizozemac Hans Plankert, član ekspertnog tima iz Agencije za razvoj i komunikacije \"Team DC\". U Gradu kažu kako je sada prava prilika za pokretanje ozbiljnih radova, koji će i uz najbolju volju – i financije – potrajati barem desetak godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije