Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Domagoja Burilovića

Hoće li Slavonija biti vrt i žitnica za sve nas, ili blatna terra incognita?

Domagoj Burilović
21.03.2023.
u 10:28

Izložba “Dorf” u zagrebačkoj Galeriji SC-a ostaje otvorena do 31. ožujka

U petak u Galeriji SC-a otvorena je izložba Domagoja Burilovića. Fotografije okupljene pod nazivom “Dorf”, odnosno na hrvatskom jeziku “selo”, Burilović, inače rodom iz Vinkovaca, stvorio je tijekom godina strastvenog proučavanja prekrasne i specifične arhitekture sela istočne Slavonije koju su stvorili etnički Nijemci.

Nijemci su u Slavoniju stizali u nekoliko valova, u doba Marije Terezije, a zatim i njezina sina Josipa II., no čak i na samom početku Drugog svjetskog rata. Objekti koje su sagradili i koje vidimo na fotografijama, danas sve brže nestaju iz slavonskih sela. Svojevrsna je ironija povijesti, navodi umjetnik, što su Nijemci nekoć naseljavali Slavoniju podižući kvalitetu života, dok danas Slavonci i Slavonke odlaze upravo u Njemačku u potrazi za boljim životom. Stoga njegov istraživački, umjetnički ali i autonomni kustoski rad, stoji u najavi izložbe, razlaže situacije njemačkog naseljavanja i raseljavanja (iz) Slavonije.

- Sa svakim motivom, sa svakim objektom osnažuje se umjetnikova znatiželja ali i želja nas, gledatelja, koja promiče pitanje: što ćemo sa Slavonijom? Što ćemo s tom prelijepom baštinom vernakularne arhitekture koja nestaje pred umjetnikovim, a sada, zahvaljujući njemu, i našim očima? Slavonija može biti golemi prekrasni vrt i žitnica za sve nas i neprekinuti niz generacija koje dolaze ili tek siva i blatna terra incognita čijim će iscrpljivanjem neke strane korporacije akumulirati kapital. Neka ipak bude vrt i žitnica. Sa stambenom i životnom kulturom koja se razvija na čvrstim i divljenja vrijednim temeljima koje nam umjetnički i vizualno-antropološki rad Domagoja Burilovića predočava, tvoreći hipotetički (r)urbani prostor koji nadilazi političke granice, oživljava stare i oblikuje nove karakteristike suživota na kojima počiva raznolika i izuzetno bogata kultura slavonskog prostora - u predgovoru izložbe napisala je Sonja Leboš.

Izložba “Dorf” u Galeriji SC-a ostaje otvorena do 31. ožujka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije