Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Hanibal Salvaro izlaže "Transmediteranske dijaloge"

Hanibal porculan voli miješati s betonom, a koristi reciklirani porculan iz otpada tvornice sanitarija pa njegova djela imaju epitet "ekoloških"
25. lipnja 2012. u 15:33 0 komentara 14 prikaza
Salvaro
Foto: Darko Bavoljak

Izložba \"Transmediteranski dijalozi\" Hanibala Salvara otvara se u utorak 26. lipnja od 19.30 sati u Barceloni. Autor ima poseban odnos sa španjolskim gradom koji traje još od vremena kad je današnja Hrvatska bila dio Jugoslavije i pod jarmom komunizma, dok je u isto vrijeme u Španjolskoj na vlasti bio Francov diktatorski režim. Komunikacija i veze između dviju zemalja bile su komplicirane i bilo je potrebno savladati čitav niz birokratskih zapreka kako bi se moglo putovati iz jedne zemlje u drugu.

Na izložbi u Barceloni 1986. pokazao tehniku termičke formacije od različitih glina, a sada, nakon 28 godina ponovo će se predstaviti  novim djelima i tehnikama koje i dalje nastavljaju iznenađivati, poput tehnike betonsko-keramičkih formacija. Osim umjetničkih postignuća ove nove tehnike, važne su i mogućnosti evolucije koje se njome otvaraju, kao i njezina perspektiva u budućnosti. Keramika je materijal koji se koristi već tisuću godina i njezinom primjenom na moderne materijale poput betona, Hanibal nam još jednom pokazuje da ova tehnika pruža beskrajne mogućnosti primjene i konstantnog obnavljanja. Ona ne čini ništa drugo doli spaja dva materijala koji nam se na prvi pogled čine antagonistični, ali koji ipak zbog svojih zajedničkih obilježja u vidu boja, otpornosti, dugotrajnosti, cijene i primjene nude beskrajne mogućnosti pri stvaranju autorskih skulptura ili njihovoj upotrebi u arhitekturi u vidu murala ili nečeg drugog.

Hanibal porculan voli miješati s betonom, a koristi reciklirani porculan iz otpada tvornice sanitarija Roca iz Barcelone ili iz njihove tvornice INKER u Zagrebu. Zbog ponovnog korištenja industrijske keramike, velik broj njegovih djela pripada pravcu konceptualne umjetnosti i spada i u ready made radove, te ona osim toga, zbog činjenice da upotrebljava industrijske proizvode i \"otpad“, dobijaju još i pozitivni epitet \"ekološka“, koji je danas toliko tražen i maksimalno aktualan.

Izložba traje do 26. srpnja.

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.