Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO U KINIMA

Hanekeova tjeskobna studija starosti na Filmomaniji

'ljubav2_nnn_kul_170912'
''
17.09.2012.
u 18:45

Umiruću profesoricu glazbe tumači Emmanuelle Riva, požrtvovnog supruga Jean-Louis Trintignant, a kćer Isabelle Huppert

Nakon festivalskih projekcija u Puli i Zadru, novi film \"Ljubav\" Michaela Hanekea dolazi u Zagreb, gdje će se prikazivati u programu Filmomanije, revije koja se u Cineplexxu održava od 20. do 30. rujna. Svaki ljubitelj filmske umjetnosti, a pogotovo ako je k tome štovatelj opusa tog velikog austrijskog redatelja, morao bi iskoristiti priliku da pogleda film, u kojem glavne uloge tumače legendarni Jean-Louis Trintignant i Emmanuelle Riva i koji je jedan od najzaslužnijih dobitnika Zlatne palme u recentnoj povijesti Cannesa.

U fokusu te iznimno emocionalne drame bračni su partneri Georges i Anne, oboje umirovljeni profesori glazbe iz višeg srednjeg sloja, koji uživaju u zajedničkoj starosti odlazeći na koncerte klasične glazbe i čitajući novine uz jutarnju kavu.

Prekinuta idila

Jedno od takvih mirnih jutara prekinut će njen nagli stupor, koji potraje svega nekoliko minuta, ali je Georgesu jasan znak da s njegovom suprugom nešto nije u redu. Ispostavlja se da je Anne pretrpjela mali izljev krvi u mozak. Liječnici ga odlučuju sanirati operacijom, no medicinski zahvat ne uspije, a Anne ostaje oduzeta, prepuštena brizi požrtvovnog supruga.

Sam Haneke izjavio je da je napravio taj film kako bi se suočio s vlastitim demonima i strahom od neizbježnog kraja, a tjeskobu zbog starenja u \"Ljubav\" je prenio jezivom preciznošću, onakvom na kakvu smo se naviknuli u njegovim analizama duševnog ruba, u filmovima poput \"Pijanistice\" i \"Bijele vrpce\". U odnosu na te radove \"Ljubav\" je ipak znatno intimniji film, posve temeljen na emocijama i odnosu koji se razvija između dva glavna lika.

U rijetkim sporednim ulogama pojavit će se i Hanekeova muza Isabelle Huppert kao distancirana kći, nemoćna da prodre kroz opnu koju je Georges izgradio oko svoje umiruće supruge, odlučan da je poštedi ponižavajućeg dodira s vanjskim svijetom koji je i dalje pamti kao energičnu gospođu britka uma.

Tjera na propitivanje

Film se tako svodi na mučnu, dvosatnu studiju polaganog propadanja osobe koja nas je šarmirala u prvim kadrovima filma, što će ispuniti bolnom nelagodom svakoga tko je ikad izgubio starijeg člana obitelji, ili se pak i sam približava finalnim godinama života.

Naime, \"Ljubav\" je toliko vješto režiran i odlično odigran film da je nemoguće izbjeći emocionalni transfer i propitivanje vlastita straha od smrti – gledajući ga, čovjek na trenutke poželi iščupati vlastitu utrobu.

KLJUČNA SCENA Vitalna gospođa u trenutku postaje ruina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije