Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internetski napad

Hakeri srušili stranice Dubrovačkih ljetnih igara: Osvanule poruke 'oslobodite Palestinu, Libiju i Iran'

Dubrovačke ljetne igre
08.07.2015.
u 08:00

Grad je pod većim nadzorom policije i zbog Croatia Foruma na koji dolaze ministri EU, ali i predstave Elementarne čestice

Samo tri dana prije svečanog otvaranja 66. Dubrovačkih ljetnih igara netko je temeljito hakirao službene stranice najpoznatijeg hrvatskog ljetnog festivala. Umjesto prodaje ulaznica i informacija o programima, na stranici Igara našle su se antiratne poruke “Oslobodite Palestinu, Libiju i Irak”, ali i propagandne poruke poput “Slava Hamasu”.

Čim je problem oko osam sati ujutro uočen, obaviještena je policija koja je pokrenula službenu istragu. No operatori veći dio dana nisu uspjeli osposobiti stranice Igara. Internetski napad dogodio se na dan kada je vodstvo Igara uz gradonačelnika Andra Vlahušića naumilo predstaviti program Igara i koncept svečanog otvaranja na koje će, kako je potvrđeno iz Ureda predsjednice, doći i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nikog se ne bojim

Budući da u Dubrovniku 9. srpnja počinje jubilarni 10. Croatia Forum, na kojem će biti riječi i o terorizmu, kao i sastanak ministara energetike jugoistočne Europe, jasno je da je grad već neko vrijeme pod većom paskom sigurnosnih službi i policije jer će se u nekoliko dana tu okupiti čitav niz štićenih osoba. Policija ove godine od 3. srpnja iznimno na Lovrjencu osigurava i pokuse predstave “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa, čije stavljanje na repertoar već mjesecima izaziva osudu u dijelu javnosti i zbog koje je od ovogodišnjih Igara ruke (i novac) digla i Dubrovačko-neretvanska županija, zbog autorovih stavova o islamu.

Mnogi će i hakiranje Igara dovesti u vezu s Houellebecqom premda za to za sada nema nikakvih opipljivih dokaza. Na jučerašnjoj konferenciji za tisak pomoćnica intendanta za dramski program Mani Gotovac ustvrdila je da je spletkaroška zaraza strahom u slučaju “Elementarnih čestica” osramotila Hrvatsku poručivši da se ona ne boji nikoga. A očito se ne boje ni Dubrovčani i njihovi gosti jer su počeli kupovati karte za “Elementarne čestice” čim su stavljene u prodaju prije nekoliko dana. Mani Gotovac je i najavila da će prvi put otvaranje Igara režirati televizijski, a ne kazališni redatelj.

>>Hakirane stranice Dubrovačkih ljetnih igara, policija provodi istragu

>>Ivica Buljan: Krećemo u borbu s Houellebecqom naoružani znanjem

Komentara 4

OB
ObrenM
08:35 08.07.2015.

U ime demokracije vucimo vraga za rep.Ja bi senilnu i priprostu babu Mani izlozio Isilu.Bolje ona nego puno neduznog naroda.Koliko se sprdaju sa katolickim vrijednostima i vjernicima,ali se zna da od tog vjerskog puta nema ekstremizma.Medjutim kod drugih ima radikala.Dali je takova demokracija pomogla nevino poginulim nakon karikatura i uvrjeda prema njihom proroku.

LA
LaurenceofArabia
15:52 09.07.2015.

Hrvatski su gradjani uvijek bili u solidarnosti s muslimanima i uvijek ce biti. Oni predstavljaju znacajan broj nasih gradjana: postivanih, postenih, pristojnih i vrijednih clanova drustva i zajednice. Koliko se god ova vlada trudili podpirivati male ili vece netrpeljivosti to im nece uspjeti. O Hollebecquovoj 'umjetnosti' ne mislim previse: ostarjela, priprosta, smrdljiva i neuroticna francuska varijanta samozaljubljenog provokatora kojeg u Hrvatskoj pod svaku cijenu gura isto tamo ostarjela, priprosta, smrdljiva i stara alkoholicarka, Mani Gotovac.Mislite li da smo svi bez mozga i da nam doista svima ovo mozete prodati pod 'kulturu'? Jednako kao sto ne bih dozvoljavao da netko vrijedja vjerske osjecaje krscana u ovoj zemlji ne odobravam vrijedjanje osjecaja muslimana. Umjesto toga mogli su napraviti dostojanstveni koncert u sjecanje na zrtve Srebrenice. Requiem ili Te Deum bio bi sasvim prigodan.Ovako imamo Requiem za ostatak kulturnog zivota i identiteta u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
14:28 10.07.2015.

...samo neodgovorni egzibicionisti, bu_dale ili oni koji stalno podrivaju sve nacionalno hrvatsko (u ovom slučaju jedinu uspješnicu - turizam) mogu na Ljetnim igrama, u Dubrovniku, stavljati na program djela tipova, koje islam ne podnosi! Poslije Egipta, Tunisa ili Pariza zaistaa treba biti kulturni mediokritet ili čak i s nižom inteligencijom, ako ne i neprijatelj i petokolonaš, pa otvoriti put za destrukciju ovog osjetljivog biznisa, u još jedinoj relativno sigurnoj oazi na Mediteranu, Hrvatskoj! P.S. Zaista je vrijeme dekulturizacije jedne Mani, Frleta i ostalih koji glede svoje "intrigantnosti" ugrožavaju hrvatska temeljna građanska, narodna, državna i ljudska prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije