Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam u Leipzigu

György Dalos je laureat Leipziga

frankfurt
Denis Derk
26.02.2010.
u 14:39

György Dalos, koji je uz Alidu Bremer prije dvije godine osmislio naš nastup kao zemlje gosta, dobio je prestižnu nagradu za europsko razumijevanje.

I dok će ove godine Hrvatsku na sajmu knjiga u Leipzigu predstavljati mahom pjesnici, György Dalos, koji je uz Alidu Bremer prije dvije godine osmislio naš nastup kao zemlje gosta, dobio je prestižnu nagradu za europsko razumijevanje.

Povjesničar i publicist Dalos će, kao i nekadašnji laureati Slavenka Drakulić ili Bora Ćosić, dobiti 15.000 eura, a bit će mu posvećeno i svečano otvaranje sajma u impozantnoj dvorani Gewandhausa. Dalos će biti i gost male svečanosti na hrvatskom štandu.

Hrvatski program, koji je nakon lanjske stanke ponovno u rukama Alide Bremer, Ministarstvo kulture pomoglo je sa 350.000 kuna (Frankfurt dobiva 400.000 kuna), a u Leipzig dolaze pjesnici Zvonko Maković, Delimir Rešicki, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Ivana Bodrožić-Simić i Branko Čegec koji su i zastupljeni u knjizi “Poezija susjeda”.

Gošća Leipziga, i to kao predstavnica pulskog sajma, jest i Sibila Petlevski, Dražen Katunarić predstavlja roman “Prosjakinja”, koji je objavljen i na njemačkom jeziku i već nagrađen u Grazu, a kao gošća festivala iz Kikinde na sajmu će biti i Andrea Pisac. Na hrvatskom će štandu gostovati i Andrej Nikolaidis, a na sajmu i u programima Leipzig čita sudjelovat će i Edo Popović, Mile Stojić, Josip Mlakić, ali i Marica Bodrožić, Elisabeth Erdmann, Nicol Ljubic, Dževad Karahasan, Marko Pogačar, a fotografije Splita izlaže Feđa Klarić.

Srbija se naveliko priprema za 2011. kada će biti počasna gošća sajma, a među najvećim zvijezdama sajma svježa su nobelovka Herta Müller (koja će čitati izvatke iz svojih djela, ali u gradu, ne u sajamskim dvoranama), nešto stariji nobelovac Günter Grass s predavanjima o Stasiju te mogući nobelovac Jostein Gaarder.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije