Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Gunther von Hagens izlaže leševe u Londonu

23. listopada 2008. u 18:00 32 prikaza
gunther-txt.jpg
Foto: Foto: Reuters

Najnovija izložba kontroverznoga njemačkog anatoma Gunthera von Hagensa otvara se u petak u Londonu, a predstavit će ljudske leševe sačuvane zahvaljujući tehnici "plastinacije" i prikazuje životni ciklus.

"Svijet leševa i ogledalo vremena", otvoren do 23. kolovoza 2009. u areni "O2" u Londonu, najnovija je inačica izložbe "Svijet leševa" kojom je Gunther von Hagens postao poznat 1996., a tijekom vremena privukla je 26 milijuna posjetitelja u cijelom svijetu.

Izložba predstavlja približno 200 ljudskih i životinjskih primjeraka, čitava tijela ili organe, podvrgnute postupku "plastinacije", koji je osmislio Von Hagens 1977.

"Plastinacija" se sastoji u uklanjanju kože s leševa kako bi mišići, tetive i živci bili ogoljeni. Tijela su sačuvana zamjenom vode i masnoće iz tkiva silikonom, epoksidnom smolom ili poliesterom čime zadržavaju svoj prirodni izgled.

Počevši s predstavljanjem embrija, potom fetusa u različitim stadijima razvoja, "Ogledalo vremena" prikazuje ciklus ljudskog života i opisuje učinke starenja.

Izložba želi imati pedagošku ulogu nastojeći pokazati posljedice načina života na razvoj ljudskog tijela, čiju složenost, od otpornosti do ranjivosti, želi naglasiti.

U detalje pokazuje "čitav spektar života, kako se razvijamo i starimo", objasnio je Gunther von Hagens (63), kojega njemački tisak zove "Doktor smrt".

(Hina)

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život