Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
msu

Groteska kao umjetničko oružje Williama Anthonyja

William Anthony
Foto: msu
1/2
30.07.2014.
u 10:46

Do 26. kolovoza zagrebačka publika će u MSU uživati u satiri umjetnika kojega je Andy Warhol objavio u Interwievu

        Brojni se suvremeni umjetnici služe pseudonaivnim stilom crtanja ili slikanja izvlačeći dakako veću značenjsku negoli likovnu korist u svom radu. Takav je i William Anthony (1934), američki crtač i slikar hrvatskoga podrijetla, kojega u zagrebačkom MSU upravo predstavlja kustosica Kristina Bonjeković-Stojković.

Anthony uz umjetničko obrazovanje ima i diplomu povjesničara. Stil mu se rodio pri poduci studenata o početničkim slikarskim greškama koje su mu se naposljetku učinile likovno vrijednima. Upravo ih je on učinio takvima u svom, izrazitom ironijom protkanom likovnom djelu. Anthony se, kako bilježi kustosica, inteligentno služi takvim “naivnim” crtežom i satirično reinterpretira i komentira ponajprije ikone povijesti umjetnosti, same umjetnike, ali i povijesne događaje i društvenu svakodnevicu. Zato ga je i Warhol objavio u svome Interwievu.     

>> Zagrebačke legende tema dječje radionice 7. kolovoza u MSU

Komentara 1

Avatar navijač
navijač
17:23 06.08.2014.

Ovaku glupost znam i ja naslikat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije