Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba koja spaja split i zagreb

Greška je dobrodošao i neiscrpan izvor umjetničkog stvaralaštva

Marija Babić
11.01.2022.
u 10:57

Otvaranje izložbe “RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti)” održava se 13. siječnja u Galeriji SC.

U zagrebačkoj Galeriji Studentskog Centra i Francuskom paviljonu u četvrtak 13. siječnja održat će se otvorenje izložbe “RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti)”. Izložba je to ostvarena u suradnji studenata Umjetničke akademije u Splitu sa studentima Filozofskog fakulteta u Splitu, a okidač za njezino postavljanje bio je razgovor o Gorkom Žuveli.

Kao što stoji u najavi, Gorki je svojim umjetničkim, akademskim i društvenim doprinosom trajno obogatio kulturnu povijest grada Splita i u njoj će, između ostaloga, ostati upisan kao jedan od važnih pokretača i osnivača Umjetničke akademije u Splitu i njezina programa. “Uz to, apostrofirani dijalog umjetnika i publike bio je polazišnom točkom njegove prve samostalne izložbe održane u Zagrebu 1976. godine kada se kao jedna od ključnih sastavnica njegova diskursa artikulirala greška. Etabliranjem greške kao važne umjetničke materije, autor provodi svojevrstan eksperiment koji rezultira kreativnim dijalogom i neminovnim propitivanjem općeprihvaćenih pojava i postupaka. Greška predstavlja spektar stvaralačkih mogućnosti, pluralitet životnih iskustava, neizbježnu i dobrodošlu posljedicu izražavanja. Ona je konkretizacija prijestupa koji kod Gorkog odolijeva isključivosti negativnog određenja i umjesto toga predstavlja neizvjestan i neiscrpan izvor plodne konceptualne umjetničke prakse”.

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati u različitim medijima ostvarene radove 15 studenata i studentica Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, među kojima su Marija Bebić, Mihael Frančić, Ana Heski, Mia Hržić, Mak Hubjer, Marija-Ana Miše, Marina Mužinić, Anna Perlain, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić, Anamaria Totić, Fani Vidović, Kristijan Vrdoljak i Marieta Vulić.

Kustosice izložbe su studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu Barbara Ćatipović, Matea Krivić, Mia Miošić, Blaženka Miše i Željka Vuko. Izložba je otvorena do 27. siječnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije