Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Vošicki" Marka Gregura

Zaboravljeni tiskar iz Koprivnice bio je osobenjak i zavodnik koji je preživio dva krvava rata

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Denis Derk
15.06.2020.
u 13:11

Hena com objavio treći roman Marka Gregura "Vošicki" o znamenitom, a zaboravljenom tiskaru i nakladniku iz Koprivnice

U možda i prebrzom ritmu objavljivanja knjiga, koprivnički književnik Marko Gregur je nakon romana "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz" i "Mogla bi se zvati Leda" objavio i opsežni i ambiciozni roman "Vošicki" pod paskom iskusnog urednika Krune Lokotara.

Riječ je o biografskom romanu čija je tema pomalo zaboravljeni koprivnički nakladnik, tiskar i knjižar iz 20. stoljeća Vinko Vošicki. Vošicki je po nacionalnosti Čeh, u Koprivnicu je preselio 1909. godine, pa je češku provinciju zamijenio onom hrvatskom. Bio je unovačen u austro-ugarske trupe te je Prvi svjetski rat proveo na bojištu, usputno se bavivši i knjižarstvom. Izvukao je živu glavu, baš kao i iz Drugog svjetskog rata iako je politički bio, pojednostavljeno rečeno mirotvorac sa nježnim simpatijama prema ljevici.

Uostalom, nije slučajno između dva krvava rata objavljivao djela Miroslava Krleže, pa i njegov časopis "Književnu Republiku" ali i dramu "Vučjak", te neke od najpoznatijih Fricovih novela, baš kao što je objavljivao i djela Augusta Cesarca i to "Zlatnog mladića" i "Carevu kraljevinu". Pri tome je tiskao i druge novine i časopise, popularne sanjarice i bon-ton, ali i djela Karla Maya čija je prava ekskluzivno i vizionarski otkupio.

Tiskao je Vošicki, kao i svaki drugi profesionalni tiskar, i ono što mu je bilo po volji i ono što je morao da sačuva živu glavu. A bez tiskare je ostao tek nakon što su mu je oduzeli komunisti, ponizivši ga i pretvorivši u sjenu od čovjeka kojem je egzistencija bila ugrožena i koji se morao prehranjivati prodajom vina i živjeti u goricama. Ostao je Vošicki tako i bez tiskarskih strojeva i bez kuće u kojoj je živio i radio. Ali nije ostao bez obraza.

A baš o tom obrazu jednog češkog tiskarskog stručnjaka kojeg struka ubraja među najvažnije hrvatske tiskare i nakladnike prve polovice 20. stoljeća piše Marko Gregur u živopisnom romanu koji portretira i tiskareve suvremenike, ali i grad Koprivnicu. Pri tome je Gregur na mahove polemičan i vrckav, a ponekad i istinoljubivo surov i prema svojim (i Vošickijevim) likovima, ali i prema Koprivnici.

Kako spominje doista brojne koprivničke (i ne samo koprivničke) povijesne osobnosti, možda se oko "Vošickog" zametne i neka dobrodošla i vjetropirasta polemika koja će ime ovog romana proširiti daleko izvan podravskih granica. Istina, na početku romana Greguru se lik Vošickog pokušao oteti kontroli poput mladog i neobuzdanog konja koji intuitivno ne može smisliti uzde. Ali, s vremenom roman je dobio svoj sigurni i vehementni literarno utemeljeni i nadasve interesantni tok. Pisac je ukrotio Vošickog, napisavši rijetko autentičnu knjigu o jednom osobenjaku i jednom rijetko dramatičnom vremenu. Pri tome nije upao u zamku pukih povijesnih nabrajanja i publicistike.

Gregurov Vošicki je doista čovjek od krvi i mesa. Muškarac koji ljubi i zavodi, ali i muškarac kojeg varaju i zavode. Lik koji ima svoje karakterne kontroverze, ali i vitez koji ne odustaje od vlastitih ideala. Na mahove mek poput goluba, na mahove opor i strog poput zvijeri koja ne zna ili ne može praštati.

Osobito su zanimljivi dijelovi romana koji pokazuju sve one povijesne okolnosti koje su u Koprivnici prethodile Drugom svjetskom ratu. Vrijeme je to kada se domaći komunisti i domaće ustaše (Pavelićev logor u Mađarskoj je prilično blizu Koprivnice) bore protiv zajedničkog neprijatelja, dinastije Karađorđević i srbijanske diktature. Gregur hladnokrvno poput slikara i precizno poput restauratora opisuje i jedne i druge, bez uljepšavanja, ali i bez uvriježenih predrasuda. Na njegovoj meti je i ustaška, baš kao i komunistička i karađorđevićevska vlast, sve tri neprijateljski nastrojene prema običnom čovjeku i njegovoj istini i slobodama.

Gregur pomoću zahvalnog Vošickog minuciozno oslikava sav onaj metež u malom hrvatskom gradiću u kojem zajedno žive pripadnici brojnih nacija i staleža boreći se za preživljavanje čak i u mirnodopskim vremenima. A baš u vrijeme mira nastaju uvjeti za krvožedna ratovanja, osvete i mržnje, za osnivanje ustaškog logora Danica, za žandarska ubojstva ili partizanske prijeke sudove. "Vošickog" svakako treba pročitati, a Greguru ne treba 'pakirati'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije