Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje ruku

Grad Zagreb: SC je stvar države! Ministarstvo: Za SC pitajte Grad!

'kultura...zagreb..09.06.2005.  savska- sc/ natasa rajkovic snimio:marko lukunic'
'marko lukunic'
27.10.2010.
u 17:30

Iz Gradskog ureda za kulturu rekli su da je priopćenje kojim se odriču odgovornosti za program SC-a napisala – "ekipa"

Ljutitim otvorenim pismom reagirali su zaposlenici zagrebačkog SC-a nakon što je iz Gradskog ureda za kulturu Večernjem listu priopćeno da se SC nema što žaliti zbog smanjenog financiranja kulturnih programa jer "nije riječ o organizaciji nezavisne kulture nego o javnoj ustanovi kojoj je osnivač i financijer RH".

Osim činjenice da SC nije javna ustanova, te da Grad već godinama financira kulturne programe SC-a upravo kao nezavisne kulturne projekte, u toj izjavi našao se i niz drugih netočnosti vezanih uz programe SC-a. Između ostalog, navedeno je da u 2010. prema njihovu saznanju nije otkazan niti jedan kulturni program, a SC je zbog smanjenih financija izgubio festivale Žedno uho i N.O. Jazz, o čemu se naveliko pisalo!

Slali nas i na Sveučilište

U pokušaju da doznamo u čijoj bi, ako ne gradskoj nadležnosti, mogli biti ugroženi kulturni programi u SC-u, novinari Večernjeg lista dva su dana nazivali različite brojeve, a na kraju su završili na polazišnoj točki – Gradskom uredu za kulturu.

Prvo smo nazvali Ministarstvo kulture, čiju je ljubaznu glasnogovornicu nemalo iznenadila informacija iz Gradskog ureda.

– Ako imaju veće projekte, iz SC-a mogu aplicirati i na naše natječaje, ali prva adresa mora im biti Gradski ured za kulturu! – uvjeravala nas je.

Kad smo rekli da su nas otamo otpravili na više rangirane institucije, predložila je da pokušamo pitati i u Ministarstvu znanosti. 

– Ma oni su u nadležnosti Sveučilišta. A za kulturne programe pitajte ravnatelja Studentskog centra – uputio nas je odmah Duje Bonacci iz Ministarstva znanosti.

– Kulturni programi u SC-u financiraju se iz Gradskog ureda za kulturu. To je jedini ispravan put. Sveučilište s tim nema veze – kaže nam potom ravnatelj Studentskog centra Niko Vidović, vrativši nas ponovno na izvor dezinformacija.

Potpisana s bolovanja?

U SC-u tvrde da je takvo prebacivanje loptice problem s kojim se oni već godinama susreću, a najviše pate upravo kulturni projekti.

– Nezavisnu kulturu u SC-u mogu financirati samo institucije koje se brinu o kulturi. Primarno Gradski ured za kulturu, a potom i Ministarstvo. Ali oni stalno prebacuju odgovornost za naše projekte, a mi smo u međuvremenu prisiljeni gasiti festivale – ogorčena je Nataša Rajković, šefica kulture u SC-u.

– Nije tu riječ samo o koncertima, izložbama i predstavama. Francuski paviljon, spomenik nulte kategorije, godinama je propadao zbog ping-ponga Biškupića i Ljuštine. Pa Ljuština je čak bio ljutit kad je Bandić na kraju dao novac za paviljon! – tvrdi Nataša Rajković.

Zbog dezinformacija je, kaže, zvala i potpisanu glasnogovornicu Gradskog ureda Teu Akrap, no ona joj je odgovorila da je na bolovanju te da uopće nije napisala sporno priopćenje! Na upit tko je, iz Grada su joj odgovorili: "Ekipa."

Komentara 4

VZ
veki_zg
23:56 27.10.2010.

Dvorana &TD koji je u sklopu SC-a ima dobar program i dobre koncerte....

DE
detour
19:04 27.10.2010.

sc ima los program, prostori su neiskoristeni, a citav se sustav koristi za pranje love.

DE
detour
19:04 27.10.2010.

sc treba financirati grad i ministarstvo, a vodit ga trebaju neki novi ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije