Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blago kupe

Gotovo deset tisuća primjeraka svjedoči o povijesti Siska

Ivan Radman Livaja
Pixsell
01.07.2012.
u 14:30

Arheološki muzej predstavio je vrlo zanimljivu izložbu “Blago rijeke Kupe. Arhološka istraživanja rijeke Kupe kod Siska prije Prvog svjetskog rata”.

Arheološki muzej predstavio je vrlo zanimljivu izložbu “Blago rijeke Kupe. Arhološka istraživanja rijeke Kupe kod Siska prije Prvog svjetskog rata”. Izloženo je 200-ak predmeta od pretpovijesti, antike, srednjeg vijeka i vrijednu zbirku numizmatike. Ukupno je iskopano gotovo deset tisuća predmeta. Antička Siscia bila je jedan od najvažnijih gradova carstva, sjecište puteva. U samome centru bila trgovačka luka pa je prilikom iskapanja pronađeno mnogo predmeta koji su vrlo vjerojatno ispali iz brodova tijekom pretovara.

Svi oni mogu se vidjeti u katalogu preko računala s detaljnim opisom djela i pozadine koju su arheolozi mogli konstruirati iz pronađenih predmeta. Tako su primjerice, prema olovnoj kletvenoj pločici iz ranog 2. stoljeća pretpostavili da je riječ o ušutkavanju svjedoka u slučaju nekog sudskog spora budući da nepoznata osoba traži od opskurnog božanstva Muta Tacita da ušutka neprijatelje, šestoricu poimenice nabrojanih trgovaca ili poduzetnika. Od riječnog božanstva Sava, nepoznati je pak očekivao da utopi svjedoke kako bi ih spriječio od svjedočenja.

Zanimljive su i opeke s grafitom iz 2-3 stoljeća koje ukazuju da je razina pismenosti u antici bila izuzetno visoka.Svaki je radnik na njih urezivao koliko je opeka taj dan napravio i potpisivao se, vjerojatno s namjerom da ih nadređeni ne prevare prilikom isplate jer su bili plaćeni prema normi. Pronađena je i brončana glava mladog božanstva, najvjerojatnije Atisa ili Mithre iz 2. stoljeća, arheološki vrlo vrijedna koja ukazuje na izuzetni primjerak bitan na europskoj razini, jednako kao i gotovo potpuno sačuvani kip Herkula (nedostaje tek batina).

Vrlo su vrijedni i dijelovi komada kazališnih maski koje su inače vrlo rijetke pa ih je u Europi pronađeno tek nekoliko desetina. Da je korito Kupe vrijedno arheološko mjesto, otkriveno je još u 19. stoljeću jer su se plovni putevi redovno održavali jaružanjem (produbljivanjem) korita rijeke zbog transporta roba s brodova na željezničke vagone u samom centru Siska. Izjaružani materijal najčešće se koristio za zatrpavanje mnogih gradskih jama, trgova ili dijela rimskog gradskog okopa koji je egzistirao do kraja 19. stoljeća unutar gradskog areala. Tako su pronađeni vrijedni predmeti pa se, nakon 1909. jaružanje Kupe koristilo isključivo u arheološke svrhe. Autori izložbe su Vlatka Vukelić i Ivan Radman Livaja, a može se pogledati do 2. rujna.

Komentara 1

DE
detour
15:06 01.07.2012.

u sisku nitko ne moze dobiti posao u javnoj sluzbi ako na neki nacin nije dio stranacke infrastrukture. zato je stanje takvo kakvo je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije