Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilica 92

Goran Trbuljak simbol pravog umjetnika u projektu ABS-a

Trg anonimnog umjetnika
arhiva
08.06.2012.
u 13:47

Njegova se pozicija više izvodi kroz globalni kontekst jer se pokazalo, pa i ovom našom akcijom, da su takvi umjetnici, takve umjetničke prakse, njihova značenja i vrijednosti lokalnoj sredini nepoznati i nepotrebni

Predstavljanje umjetničkih akcija grupe ABS održat će se u subotu u Greti od 20 sati. Prva je ABS-ova klasna borba u Klovićevim dvorima, a druga projekt preimenovanja Trga maršala Tita u Trg anonimnog umjetnika. Posvećena je G. Trbuljaku kao simbolu pravog umjetnika koji je u svojoj sredini nedovoljno poznat i priznat.

Između mnogih anonimnih umjetnika koji su djelovali od prethistorije pa do danas, jedan od bitnijih je Goran Trbuljak, ključni umjetnik našeg kulturnog prostora pa i šire. Nažalost, njegova se pozicija više izvodi kroz globalni kontekst jer se pokazalo, pa i ovom našom akcijom, da su takvi umjetnici, njihove umjetničke prakse, značenja i vrijednosti lokalnoj sredini nepoznati i nepotrebni. To se pogotovo vidi u njegovoj marginaliziranoj poziciji unutar visokoobrazovnog umjetničkog sustava. Naime, naše kolege, pogotovo oni koji predaju na umjetničkim akademijama sukobljavaju se s našom tezom o marginalizaciji anonimnog umjetnika u vlastitoj sredini. ABS izvodi ovu akciju iz stava da se umjetnikom postaje, a ne rađa.

Upravo zato ABS smatra da su vrijednosti Trbuljakove umjetničke prakse one na kojima danas trebaju počivati temelji umjetničke i visokoobrazovne umjetničke politike te stoga ovom akcijom želi da mu se za života potvrdi pun značenjski diskurs njegova rada.

– Naravno, takvu praksu zahtijevamo u suodnosu na druge društvene vokacije kao što su političari, ministri, sportaši, branitelji, pa jednako tako i odabrani umjetnici naivci, modernisti, preporoditelji, kojima se mehanizmima državnih aparata dodjeljuju značenja, statusi, sinekure, beneficije, imuniteti, po kojima se također imenuju trgovi, ulice, prestižne društvene nagrade kao što je na primjer Rabuzinovo sunce, Nazorova, Račićeva nagrada...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije