Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prizori za 30 godina Hrvatske

Gola šetnja ljubavi prema Zagrebu u sjećanje na velikog Toma Gotovca

Domino
20.09.2022.
u 10:29

U sklopu projekta "Prizori za 30 godina Hrvatske", realiziranog u okviru Artupunkture i Zagrebačkog salona, niz umjetnika izveo je umjetničke akcije i performanse

Kao od majke rođen, laka koraka i raširenih ruku, muškarac je izašao iz zgrade na adresi Ilica 8, prošetao se glavnom zagrebačkom ulicom i poljubio zemlju na Trgu. Dogodilo se to prvi put prije gotovo 41 godinu, kada je performans "Zagreb, volim te" izveo legendarni umjetnik Tom Gotovac, a ponovno ove nedjelje, kada je njemu u čast slavni performans ponovio Bruno Isaković. Njega doduše nisu, kao Gotovca, zaustavile snage zakona i reda, ali izazivao je zapanjene poglede i komentare prolaznika, no i osmijehe onih koji su prepoznali njegov hommage.

Isakovićev performans bio je dio projekta "Prizori za 30 godina Hrvatske", realiziranog u okviru Artupunkture i Zagrebačkog salona, koji su posljednjih dana zauzeli cijeli grad. Hrvatski umjetnici i umjetnice u sklopu projekta izveli su niz umjetničkih akcija inspiriranih najvažnijim trenucima i umjetničkim događanjima naše povijesti.

Još jedan Gotovčev kultni performans, "Straža na Rajni", u nedjelju je rekreirala plesna umjetnica Mia Zalukar. Poput Gotovca 1994. godine, mirno je stajala na vrhu zgrade Meštrovićeva paviljona, pogleda uperena prema istoku. Održan je i interaktivni performans "Studija jednog zagrljaja" Igora Zenzerovića. Svojevrsni je to nastavak dva ranija Zenzerovićeva performansa, tijekom kojih je u čvrstom zagrljaju, u jednoj verziji sa ženom, a u drugoj s muškarcem, proveo cijela 24 sata, a ovog puta pozvao je građane da na Cvjetnom trgu sudjeluju u zajedničkom zagrljaju. Popodne u parku Ribnjak proteklo je u participativnom čitanju tekstova domaćih autora poput Krleže, Selimovića i Andrića, koji govore o nama kao društvu.

A na livadi ispred Meštrovićeva paviljona postavljena je i interaktivna jestiva instalacija – torta koju su prisutni, prema uputi Marije Antoanete, imali priliku i pojesti – nazvana "30 križeva za 30 godina", prema motivima happeninga Željka Zorice Šiša. Na nju se nadovezala i zvučna instalacija, reprodukcija slavnog govora Vlade Gotovca ispred 5. vojne oblasti, nakon čega je Orkestar ZET-a izveo slavnu skladbu "Tvoja zemlja" Vice Vukova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije