Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada za Celzijus

"Gola istina" Nives Celzijus ipak osvojila književnu nagradu Roza

nives celzijus
arhivska slika
15.06.2010.
u 18:11

Hit "Gola istina" Nives Celzijus domogao se prve književne nagrade. Ove godine ustanovljenu nagradu Roza, koju s prijateljima dodjeljuje pisac Rade Jarak, Nives je osvojila u fotozavršnici s Damirom Karakašem.

Staro Jurjevsko groblje u Zagrebu jučer je nakon 17 sati bilo mjesto gdje je Nives Celzijus primila nagradu Roza za hit-roman "Gola istina".

- Lijepo se vidjeti u istoj rečenici s jednim Aralicom - izjavila je Nives koja je na dodjelu doputovala iz Turske. Za nagradu je dobila jedan pehar, stotinu kuna i tanjur graha, uz mogući izlet na Jadran.

- Hvala žiriju što nije potrošio mojih stotinu kuna - rekla je Nives okupljenim TV ekipama. Naime žiri, kojim je predsjedao pisac i akademski slikar Rade Jarak, a u kojem su bili predstavnici Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Japana u propozicijama je zaprijetio da će novčani dio nagrade potrošiti na pivo.

U superfinalu nagrade, čiji su finalisti bili i Ivan Aralica, pokojni Milorad Pavić, Ivan Gavran, Milan Mijatović, Olja Savičević Ivančević ali i japanska autorica Banana Yoshimoto te Damir Karakaš, našao se baš Karakaš s knjigom "Kako sam ušao u Europu". Iako se njegov dolazak očekivao, Karakaš se nije pojavio na starom zagrebačkom groblju uz crkvu išaranu grafitima.

Žiri je iščitao stotine knjiga jer je nagrada Roza nazvana po četverogodišnjoj kujici obuhvaćala ponajbolja literarna djela napisana u svim zemljama bivše Jugoslavije osim Slovenije i Makedonije, uključujući i Japan.

- Obuhvatili smo sve vidove književnosti, i tzv. visoku i tzv. nisku književnost. Tko zna što će to za deset godina biti visoka književnost? Možda one knjige koje danas najviše podcjenjujemo najbolje donose pečat vremena - rekao je Jarak.

Ključne riječi

Komentara 7

MI
mirom
23:18 17.06.2010.

nives celzijus na koliko celzijusa se topiš

ST
standup
01:06 16.06.2010.

bravo nasá Nivesica,..se vidi da su Istrijani -pametni ljudi..!!..(a , cá je bilo sa onom tuzbom, protiv onih \"uvoznih\" u Puli ??)

KR
krivoustii
11:40 16.06.2010.

Otkud znam radnju? mora da je nesto o pusenju kuraca nogometasima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije