Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOP deset filmova u 2021.

Godina koja nas je zadivila šarolikošću od slojevitih 'Šapa pasjih' do minimalističke 'Male mame'

Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/10
06.01.2022.
u 23:30

Velika je vjerojatnost da svi oni koji “Priču sa zapadne strane” iz 1961. smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena pristanu na gledanje remakea kako bi se podsjetili koliko je original dobar. No onda će uslijediti iznenađenje, možda čak i godine!

Ako se nešto može reći o ovoj filmskoj godini, onda je to da je odabrati (samo) deset najboljih naslova bilo jako teško. Neki od njih mogu se nazvati jednim od najoriginalnijih uradaka u posljednjih nekoliko godina (“Još jedna runda”, “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”), neki su uspjeli već viđene teme (“Božja ruka”) i davno ispričane priče (“Priča sa zapadne strane”) oživiti i podariti im potpuno novo i svježe ruho, a neki su oduševili slojevitošću (“Šape pasje”) ili pak snagom koju ima minimalizam (“Mala mama”, “Kolo sreće i fantazije”). Iako su žanrovski šaroliki, svih deset filmova na ovom popisu veže intenzivan i jak emotivni ili doživljajni “aftertaste”.

Sve odreda su sjajna umjetnička ostvarenja koja su uspjela pomiriti potrebu za artizmom (koja katkad otkliže u pretencioznost – zato, recimo, “Zemlja nomada”, koliko god da je besprijekoran film, nije ovdje) s primarnom zadaćom filma, a to je zabaviti, podučiti, šokirati, zadiviti, a sve kako bi nas emotivno nahranio i obogatio.

1. Priča sa zapadne strane (Cinestar)

Mjuzikl, SAD, 156 min.

Režija: Steven Spielberg

Glumci: Ansel Elgort, Rachel Zegler

Velika je vjerojatnost da svi oni koji “Priču sa zapadne strane” iz 1961. smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena pristanu na gledanje remakea kako bi se podsjetili koliko je original dobar. No onda će uslijediti iznenađenje, možda čak i godine! Svaka intervencija koju je Spielberg napravio (primjerice, u izmjeni likova) nije tu samo zbog pravljenja distinkcije i stavljanja osobnog pečata, nego je tu u službi poboljšanja nečega što je već ionako remek-djelo. Osvježio je klasik, zadržao efekt iznenađenja bez obzira na poznati kraj i time napravio film zbog kojeg je legitimno pitati se zašto se dosad nije bavio ovim žanrom u kojem je uspio napraviti jedan od svojih najboljih uradaka dosad.

2. Otac (Motovun Film Festival)

Drama, Velika Britanija, 97 min.

Režija: Florian Zeller

Glumci: A. Hopkins, Olivia Colman

J ednako kao što je slučaj s “Još jednom rundom”, i o “Ocu” ponovno malo možemo pisati jer je tek ove godine službeno prikazan domaćoj publici. Iako ga nije dobio, film je ovo koji se u lanjskoj utrci za Oscar jedini isticao od konkurencije. Kazališni redatelj Florian Zeller donio je najbolje sa svog domaćeg terena, ali je zadržao filmski ugođaj u kojem se odlično snašao i protagonist zahvaljujući kojem smo dobili nikad bolniji, realniji i dirljiviji uvid u važnu temu starenja, bespomoćnosti i demencije.

3. Još jedna runda (Tuškanac)

Humorna drama, Danska, 117 min.

Režija: Thomas Vinterberg

Glumci: M. Mikkelsen, T. Bo Larsen

I ako se o “Još jednoj rundi”, koja je s razlogom dobila Oscar, pisalo dosta lani, ona je početkom ove godine imala svoju hrvatsku premijeru i zahvaljujući tome se (srećom!) može zavrnuti još jedna runda pisanja o jednom od najoriginalnijih i najpamtljivijih filmova godine. Razbijanje društvenih normi, količina ljudskosti koju nose ti “razbijači” koji pokazuju kako je u redu pasti motivi su koji, vođeni fenomenalnim Madsom Mikkelsenom, funkcioniraju kao nezaboravno, zabavno i katarzično iskustvo.

4. Božja ruka (Netflix)

Humorna drama, Italija, 130 min.

Režija: Paolo Sorrentino

Glumci: Filippo Scotti, Toni Servillo

Kad bi se u jednoj rečenici moglo reći nešto o ovom filmu, onda bi to bilo: Ovako treba izgledati pravi, iskreni film o odrastanju! Gorko-slatka priča o tinejdžeru koji voli filozofiju, glazbu i – Maradonu! Scene koje su tužne su tužne do boli, a “slatke” toliko su pune humora, topline i lakoće poistovjećivanja sa susramnim situacijama svojstvenim obiteljskim okupljanjima da jednostavno tjeraju na osjećaj nostalgije za vremenima, mjestima i ljudima u kojima, na kojima i s kojima nikad niste bili.

5. Šape pasje / Moć psa (Netflix)

Drama, vestern, Australija, 126 min.

Režija: Jane Campion

Glumci: B. Cumberbatch, K. Dunst

Nevjerojatan vestern na trenutke koketira s “Planinom Brokeback”, na trenutke vas tjera da se divite monumentalnim kadrovima. Sve kako biste tako uljuljkani u nježnost dobili šamar u obliku spoznaje da je ovaj film portret jednog od najpodmuklijih i najdijaboličnijih likova. Osim Benedicta Cumberbatcha, koji je ovdje odigrao svoju najbolju ulogu dosad, velike šanse za najvažnije filmske nagrade ima i redateljica koja je uspjela stvoriti tenziju i strah zbog kojih se katkad čini da je riječ o vestern-hororu.

6. Mala mama (Human Rights Film Festival)

Drama, Francuska, 72 min.

Režija: Céline Sciamma

Glumci: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz

Redateljica koja je oduševila “Portretom dame u plamenu” iz 2019., ovim je filmom nadmašila sva očekivanja i samu sebe. U nešto više od sat vremena i s tako malo riječi se uspjelo reći toliko toga. Djevojčica koja se, igrajući u šumi, susretne s vršnjakinjom koja je zapravo njezina majka može zvučati kao besmislena premisa, ali tako vrhunski serviran pogled u roditeljsko-dječje odnose, usamljenost i sjećanja nešto je što se ne bi trebalo propustiti. Inteligentna i ljupka minijatura iz koje se može puno naučiti.

7. Kolo sreće i fantazije (H. R. F. F.)

Drama, Japan, 121 min.

Režija: Ryûsuke Hamaguchi

Glumci: K. Furukawa, A.Nakajima

Ryûsuke Hamaguchi ove se godine hrvatskoj publici predstavio s čak dva maestralna djela – “Kolo sreće i fantazije” te “Drive My Car”. Iako mnogi potonji svrstavaju u sami vrh ovogodišnjih filmskih ostvarenja, “Kolo sreće i fantazije” našlo se na ovom popisu jer je, jednostavno rečeno, originalnije. Ženska prizma kroz koju se pripovijedaju sve tri priče, koje, istina, nisu podjednako upečatljive, važna je jer se baš zbog nje meko i nježno, smireno i polako iskazuje važnost međuljudske povezanosti.

8. Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (Zagreb Film Festival)

Crna komedija, Rumunjska, 106 min.

Režija: Radu Jude

Glumci: K. Pascariu, Claudia Ieremia

U ovom filmu ne očekujete ništa, ali brzo shvatite da dobivate puno toga. Ciničan humor, precizno seciranje društva s kojim nema druge nego se rugati, ali i zabrinutost zbog svjesnosti mjesta i okoline u kojoj živimo. Kako je jedan pornić koji je snimila nastavnica sa svojim suprugom uspio probuditi dežurne moralne vertikale, kako svako društvo ima svoje krucijalno pitanje o ustašama i partizanima neka su od pitanja kojima se bavi ova groteska s kojom je nemoguće ne smijati se. Naglas.

9. Zeleni vitez (Cinestar)

Pustolovna fantasy drama, SAD, 130 min.

Režija: David Lowery

Glumci: Dev Patel, Alicia Vikander

Sjajan primjer kako se hrabrost koja je potrebna za slobodu u interpretaciji isplati. Naime, iako publika prigovara kako je staroengleska legenda u ovom filmu oskvrnuta, upravo mu mračni veo kojim je ogrnuta arturovska prispodoba daje posebnu vrijednost. Pustolovno-fantastična drama, koja postaje srednjovjekovni film ceste, našla se na ovom popisu ne samo zato što je vizualno dojmljiva nego i zato što sjajno sljubljuje mnoge naizgled suprotne elemente – meditativnost, fantastiku, napetost, akciju.

10. Noć kraljeva (Kino Mediteran)

Drama, fantasy, Obala Bjelokosti, 93 min.

Režija: Philippe Lacôte

Glumci: B. Koné, Steve Tientcheu

Atipičan zatvorski film u kojem naglasak nije na pokušajima bijega ili surovom životu okorjelih kriminalaca. Ovo je zatvorski film u čiji su recept ušli i bajka, i eksperimentalno kazalište i suvremeni ples. Iako se tijekom gledanja nije teško pogubiti u eklektici koje ovdje ne nedostaje, onoga trenutka kada se prepusti pričama koje se pletu počinje čarolija. I to ona koja će se posebno svidjeti ljubiteljima priča i pričanja jer u ovoj odi pričanju priča divno je prikazano koliko je to umijeće važno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije