Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"šutnja politički čin"

Glumci istupili iz HDDU-a: Ne osjećamo se dijelom takvog Društva

Slavko Juraga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.02.2016.
u 16:02

Ključni su razlozi nezadovoljstva način donošenja odluka, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora, a za dio njih izravni je povod bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslano članstvu u petak 29. siječnja, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), kao i zbog neslaganja s recentnim pozicijama Društva, pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je danas iz članstva te udruge.

"Dana 31. siječnja poslali smo zahtjeve za ispis iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom našeg Društva koje je kulminiralo posljednjim događajima. Na žalost, ne osjećamo se dijelom takvog HDDU-a i zato nam jedino preostaje da istupimo iz članstva", stoji u priopćenju.

Ključni su razlozi nezadovoljstva način donošenja odluka, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora, a za dio njih izravni je povod bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslano članstvu u petak 29. siječnja, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

"HDDU je strukovna udruga - umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja poštuje legitimno izabranu Vladu RH potvrđenu 22. siječnja 2016. u Saboru RH, i koja tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne RH nikada nije osporavala niti je izražavala svoj stav o izabranom ministru/ministrici kulture RH", stoji u Juraginu pismu, u kojemu se nadalje članove podsjeća da "svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost".

Ispisnice je dosad priložilo 50-ak glumaca, no, ta se brojka iz trenutka u trenutak povećava, pa tako njihov popis nije konačan, napominje se u priopćenju, a svoje su povlačenje iz članstva HDDU-a do sad objavili glumci Milivoj Beader, Mia Biondić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Barbara Đurović, Petar Leventić, Edvin Liverić, Leon Lučev, Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Damir Markovina, Iva Mihalić, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Anđela Ramljak, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Marica Vidušić, Nina Violić, Vedran Živolić, Maja Katić, Dora Lipovčan, Milica Manojlović, Iva Visković Križan, Jure Radnić, Krešimir Mikić i Lada Bonacci.

Također, iz članstva HDDU-a ispisali su se dramaturzi Ivor Martinić, Sergej Pristaš, Jelena Kovačić, Olja Lozica, Vedrana Klepica, Nataša Antulov i Nina Gojić, te redatelji Ivica Buljan, Franka Perković i Anica Tomić.

Na Juragino pismo članovi su reagirali komentarima na internetskim portalima, u kojima ističu da je i "šutnja politički čin" pa tako izostanak reakcije na imenovanje ministra kulture koji svojim radom nije vezan uz resor kulture, a kojega prozivaju i zbog njegovih ideoloških stavova, smatraju "snažnim i neprimjerenim političkim stavom". Upozoravaju također na "šutnju" struke u odgovoru na navodne prijetnje koje je glumica Nina Violić dobila nakon što je na zidu svojeg facebook profila izrazila zabrinutost da je imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture resor kulture "ugrožen i ponižen".

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) umjetnička je strukovna udruga koja svoje početke bilježi još od 1880., a danas broji više od tisuću članova. 

>> 'Crnojine prijetnje registrima bile su mačji kašalj za ono što nam sprema Hasanbegović'

Komentara 16

Avatar Tito zločinac
Tito zločinac
16:28 01.02.2016.

Neka još svi ovi s popisa pristanu da ih skinemo s proračuna.

MM
MMarko657
16:17 01.02.2016.

Uf znači li to da će patiti domaća produkcija sapunica, ili ne treba biti član udruge da bi se kreveljilo u nekoj seriji s dramaturgijom školskog sastavka ili vicevima iz Smiba iz 1986?

LA
LaurenceofArabia
16:23 01.02.2016.

Slobodni su reagirati kako hoce, ali smatram da su se ovim potezom mnogi prije osobno kompromitirali ( od kocijaskog jezika Nine Violic pa do histericnih suza propale Urse Raukar) te pokazali da im je bitnije kibicirati za jednu politicku opciju vec sacekati misljenje ostalih 1000+ kolega iz strukovne udruge. Da bi udruga i reagirala, potrebno je na neki demokratski nacin pronaci konsenzus vecine clanova zar ne? A za to treba vise od 48 sati. Tuzno je kad takozvana intelektualna elita svih salje u mp3, vlastitu zemlju naziva 'p***jom' te pritom pokazuje da im je demokracija onoliko strana kao i kozicavom vodji Partije za koju navijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije