Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U K.U.N.S-u

Glazbeno-scenski performans "buldožera" Marka Brecelja

Marko Brecelj
arhiva VL
08.12.2011.
u 10:19

S nekim članovima grupe Sedem svetlobnih let osniva grupu Buldožer, u kojoj je bio autor većine pjesama i pjevač. Prvi album "Pljuni istini u oči" bio je apsolutna senzacija tadašnje Jugoslavije

Marko Brecelj slovenski je kantautor, rođen 1951. godine u Sarajevu. Nekada poznat kao osnivač i frontmen odlične rock-grupe Buldožer, a danas uglavnom kao „meki terorist," veteran i koparski političar. Na ljubljanskom sveučilištu vrlo je neuspješno studirao geologiju i tehničku fiziku. Onda je odlučio da će biti slobodni umjetnik i napisao jednu od svojih najljepših skladbi – Alojz valček, koju je posvetio svome profesoru fizike Alojzu Kodreu.

Svirao je violinu u kvartetu Trije črnci i u ljubljanskom triju Krik. Prvi je put pozornost na sebe skrenuo nastupom na festivalu Omladina u Subotici 1974. godine, a iste godine u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem snima sjajan album "Coctail", za koji dobiva uglednu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Na toj se ploči nalazi i pjesma "Hiškar rogač", koju je snimio s nekim članovima grupe Sedem svetlobnih let s kojom je osnovao grupu Buldožer i u kojoj je bio autor većine pjesama i pjevač. Prvi album "Pljuni istini u oči" bio je apsolutna senzacija, no brzo je zapeo za oko cenzuri pa je povučen iz prodaje i uništen. Poslije nekoliko godina izdan je ponovno. Brecelj u grupi ostaje do 1979. godine i za to vrijeme izašli su albumi "Zabranjeno plakatirati", "Živi bili pa vidjeli" (soundtrack, mini LP) i "Izlog jeftinih slatkiša". Brecelj nastavlja karijeru kao kantautor i bilježi zapažene suradnje s pjesnikom Ivanom Volarićem Feom (Duo zlatni zubi), vodi bend Marjanov čudni zajec, izdaje samostalni album "Desant na rt Dobre nade" i sudjeluje u radu više glazbenih skupina i projekata (Srp, Strelnikoff). Sada vodi Mladinski in kulturni center u Kopru i Društvo prijatelja umjerenog napretka. Više puta neuspješno se kandidirao za funkciju koparskog župana.

Njegov glazbeno-scenski performans pogledajte u petak 9. prosinca u 21 sati u K.U.N.S.-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije