Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Glazbeno scenska čarolija tradicijskih plesova u Lisinskom

ŚLĄSK i LADO – poljsko - hrvatski valcer 17. rujna 2017
28. kolovoza 2017. u 09:43 210 prikaza
Ansambl LADO
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Zajednički koncert vrhunskih plesnih ansambala Poljske i Hrvatske održat će se u sklopu Śląskove turneje Hello, hello Folks!

Publika će imati priliku vidjeti neke od najljepših poljskih tradicijskih plesova, kao i najreprezentativnije točke iz Ladova programa Ispod duba stoljetnoga.

Koncert je rezultat suradnje pokrenute 2016. godine, kad se Ansambl LADO odazvao pozivu poljskog Nacionalnog ansambla plesova i pjesama Śląsk za sudjelovanje u projektu kojim se prikazuju kulturne različitosti i osobitosti Poljske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Ansambl pjesama i plesova „Śląsk“ Stanisława Hadyne, svoj izniman značaj zahvaljuje utemeljitelju, šleskomu skladatelju i piscu, dugogodišnjem ravnatelju i umjetničkom voditelju, čije ime ansambl danas nosi. Izniman doprinos razvoju ansambla dala je i dugogodišnja suradnica Stanisława Hadyne, Elwira Kamińska, kao baletna majstorica, koreografkinja i umjetnička voditeljica. Njih su dvoje zajedničkim nastojanjima utisnuli neizbrisiv pečat raznolikosti i originalnosti koji ih je učinio jednim od najvećih svjetskih umjetničkih ansambala koji svoje nadahnuće crpi iz iznimno bogate baštine narodnih pjesama, plesova i običaja Poljske. Ansambl je kroz desetljeća težio savršenosti i najvišoj umjetničkoj razini. Postao je kulturna institucija iznimnih izvedbenih mogućnosti s ostvarenih oko 120 koncerata godišnje. „Śląsk“ broji oko 300 djelatnika od čega ih stotinu čini umjetnički ansambl koji se sastoji od zbora, baleta i orkestra. Ovaj veliki ambasador poljske kulture nastupio je preko 8 tisuća puta pred oko 25 milijuna gledatelja u 44 zemlje svijeta na pet kontinenata.

 

Ulaznice po cijeni od 80, 100 i 120 kn mogu se kupiti na blagajni Lisinskog i online www.lisinski.hr

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale