Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rokia Traoré rasplesala Aquarius

Glazbeni duh Afrike

04.11.2008.
u 18:17

Večer prije zagrebačkog nastupa, Rokia Traoré održala je koncert u Ljubljani pred više od tisuću ljudi. U Aquariusu se u ponedjeljak skupilo puno manje, ali ako je suditi po dojmu koji je karizmatična pjevačica iz Malija ostavila na posjetitelje, idući put će i ovdje “igrati na svom terenu” i doći će joj neusporedivo više publike.

Teško je vjerovati da se u omalenom i naoko krhkom tijelu krije tako strašan vokal i tolika energija, no Rokia i njezin gotovo dijabolično usvirani prateći sastav razdrmali su jarunski klub do temelja mješavinom bitno osuvremenjenog tradicionalnog afričkog zvuka, kompleksnog autorskog pop-rocka, jazza, soula i divlje kinetičke energije koja ne poznaje žanrovske ni kulturološke granice.

Tiši i atmosferični dijelovi njezine glazbe vrlo su dojmljivi, iako Rokia pjeva na materinskom jeziku Bambara i na francuskom, no problem u doživljaju bio je što su se ti dijelovi miješali s glasnim žamorom manje zainteresiranog dijela publike. Međutim, kad god bi rasno mješoviti band dublje zašao na teren afrobeata, pokazalo bi se da je to jezik koji svi razumiju i koji svaku publiku može potaknuti na drmusanje i tapkanje nogama. (A. H.)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije