Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA I DVD

Geneza postanka 'Svećenikove djece'

Svećenikova djeca
26.08.2013.
u 13:39

Ovo pakiranje može poslužiti dramaturzima, scenaristima, redateljima i svima koje zanima film, a dobrim dijelom i marketingašima

Svjetska praksa uknjižavanja filmskih scenarija u nas je potpuno nepoznata, a tako će, nažalost, najvjerojatnije ostati i nakon najnovijeg pothvata direktora producentske kuće Interfilm Ivana Maloče (u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom) koji je DVD izdanje najvećeg novijeg hrvatskog filmskog hita “Svećenikova djeca” objavio kao dio književnog paketa s tekstom originalne kazališne drame Mate Matišića i scenarijem filma. Iako nedostatak tradicije objavljivanja scenarija može imati svoje racionalno objašnjenje (premalen broj zainteresiranih), dostupnost scenarija može imati veliku (kulturološku) ulogu, a u konkretnom slučaju “Svećenikove djece” stvar je zanimljivija jer nam ne prikazuje samo put od scenarija do filma nego i transformaciju kazališnog komada koja je prethodila scenariju.


Mate Matišić krajem 1990-ih napisao je originalni komad iz kojega je nastala malo poznata splitska predstava premda je već imala uobličen i cjelovit koncept priče o svećeniku koji buši kondome da bi povećao natalitet na otoku. Razlike u drami i scenariju proizlaze dijelom iz temeljne različitosti dviju umjetnosti, ali vidi se gdje je Brešan naveo Matišića na uvođenje “dodatnih vrijednosti”, a to je onaj dio koji u predgovoru ovoj knjizi Jasna Žmak naziva “zrcalom svakodnevnih zbivanja hrvatske realnosti”. Još kad se na to, kao Božjom rukom, upravo uoči premijere filma pojavio skandal zbog zdravstvenog odgoja, stvoreni su svi preduvjeti za novi Brešanov hit.


Naravno da svaki hrvatski film ne zaslužuje ovakvo pakiranje koje može poslužiti dramaturzima, scenaristima, redateljima i svima koje zanima film (u slučaju “Svećenikove djece” i marketingašima), ali povremeno ima kandidata koje bi bilo korisno tako tretirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije